Pokrenuti razgovori o formiranju mreže organizacija koje pružaju psihosocijalnu podršku LGBTI zajednici

U okviru projekta „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“, finansiranog od strane Evropske unije, 31.10.2022. godine u Sarajevu je održan radni sastanak pokretanja mreže organizacija civilnog društva koje pružaju psihosocijalnu podršku LGBTI zajednici, u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra.

Budući da je zaštita mentalnog zdravlja i opće socijalne dobrobiti LGBTI osoba često okružena stigmom i predrasudama, Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Krila nade u partnerstvu pružaju mentorsku podršku za organizacije koje u toku trajanja projekta nadograđuju/uvode senzibilizirane usluge peer to peer (vršnjačkog) savjetovanja i psihoterapija za sve LGBTI osobe u Zenici, Tuzli, Mostaru, Bijeljini, Banjaluci, Prijedoru i okolici. To su sljedeće organizacije: Centar ženskih prava (Zenica), Tuzlanski otvoreni centar (Tuzla), Centar za psihološku podršku Sensus (Mostar), Centar za psihoterapiju Budi OK (Bijeljina), Centar za mlade Kvart (Prijedor) u saradnji s Udruženjem Novi dan (Banja Luka).

Organizacije koje su se priključile navedenim u ideji za pokretanje mreže su i Vive žene – Centar za terapiju i rehabilitaciju (Tuzla), SEKA – Centar za edukaciju, terapiju i demokratski razvoj (Goražde), Udruženje za psihološku procjenu, pomoć i savjetovanje Domino (Sarajevo), Udruženje Nova generacija (Banja Luka), Fondacija LARA (Bijeljina).

Uz facilitaciju psihoterapeutkinje Tanje Tankosić Girt učesnici_e su imali priliku razmijeniti iskustva pružanja psihosocijalne podrške s akcentom na specifičnosti potreba i pristupa LGBTI osobama. Razgovaralo se smjernicama za senzibilizirani i inkluzivni terapijski rad s LGBTI osobama, kao i za rad s roditeljima/porodicama putem od saznanja do prihvatanja. Učesnici_e, stručnjaci_kinje za mentalno zdravlje su slušali i predavanja o ljudskim pravima LGBTI osoba u BiH, kao i razgovarali s osobom iz LGBTIQ+ spektra u okviru žive biblioteke o ličnim iskustvima i izazovima bivanja u bh. društvu.

Radionice su koncipirane oko razmjene stručnih iskustava kroz studije slučaja iz prakse, a radni sastanak je rezultirao mapiranjem početnih koraka za formiranje mreže organizacija koje će biti dostupne LGBTI zajednici: ključni pravci i vrijednosti, kako mreža treba izgledati i djelovati, samoodrživost, načini komunikacije, potreba za intervizijama i supervizijama stručnjaka_inja, vizualni identitet mreže, važnost grupa podrške, uključivanja porodice, prijatelja u psihoterapijski rad itd.

Cilj projekta „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“ je stvoriti okruženje u kojem će LGBTI osobe biti ohrabrene i podržane u pristupu sistemima socijalne zaštite i mentalnog zdravlja koji pružaju inkluzivne i senzibilizirane usluge. Projekat implementira Sarajevski otvoreni centar, a partner na projektu je Fondacija Krila nade iz Sarajeva, koja kroz svoj program zaštite mentalnog zdravlja teži poboljšanju socijalne uključenosti i jačanju žena, djece, mladih i drugih ugroženih grupa, promovisanjem i zaštitom ljudskih prava, mentalnog zdravlja i podrške u obrazovanju.

Motivirajuće je što sve više organizacija žele biti sigurna mjesta inkluzivne podrške LGBTI zajednici te se nadamo se da će ove usluge postati održive i dostupne LGBTIQ+ osobama u skladu s njihovim potrebama.

Ovdje možete pogledati video sa sastanka mreže organizacija.

Za više informacija o projektu, molimo kontaktirajte:

Delila Hasanbegović Vukas, programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru

Telefon: 033 551 000

E-mail: [email protected]