INFOGRAFIKA: Dostignuća projekta ‘Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u BiH’

Početkom 2021. godine počeli_e smo s implementacijom projekta ”Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini” kojeg provodimo u partnerstvu sa Fondacijom Krila nade, koji a finansira Evropska unija. Projekat ima za cilj stvoriti okruženje u kojem će LGBTI osobe biti ohrabrene i podržane u pristupu sistemima mentalnog zdravlja i socijalne zaštite koji pružaju inkluzivne i senzibilizirane usluge, te ojačati i proširiti institucionalnu i mrežu organizacija civilnog društva koje pružaju psiho-socijalnu podršku za LGBTI osobe u BiH. 

Da bi se LGBTI osobama osigurao pristup senzibiliziranoj i inkluzivnoj podršci, potrebno je ojačati kapacitete specijaliziranih ustanova za mentalno zdravlje i organizacija civilnog društva koje pružaju ove usluge te obučiti njihovo osoblje o LGBTI temama. Upravo to smo radili tokom ove godine, kada su naše edukacije prošli brojni stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti mentalnog zdravlja zaposleni_e u ustanovama, kao i u organizacijama koje pružaju usluge psihološke podrške. 

Šta smo sve postigli u prvoj godini ovog važnog projekta, možete pogledati kroz kratke infografike, dostupne na sljedećim linkovima:

1. O projektu

2. Rad sa centrima za mentalno zdravlje i socijalni rad

3. Rad sa organizacijama

4. Priručnik za stručnjake_inje iz oblasti mentalnog zdravlja

5. Planovi za 2022. godinu

Izradu ovih infografika, kroz projekat „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“, finansirala je Evropska unija. Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su autorski i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije.