Filmsko veče povodom Dana vidljivosti biseksualnih osoba

kinsey-film-images-1717e7cd-a646-4868-9f19-0b3f0a48e50Tačno na Dan vidljivosti biseksualnih osoba, 23.09, u Sarajevskom otvorenom centru, u sklopu druženja sa LGBTI zajednicom, prikazali_e smo kultni film „Kinsey“.

U cijelom LGBTI+ kalendaru važnih datuma, koji su bili prekretnica za društvene promjene ili pokretači pobuna, neki datumi ipak ostaju manje vidljivi, kao i određene skupine ljudi.

Kada govorimo o biseksualnosti, biseksualne osobe kao i svi i sve ostali_e su dio našeg društva, naših porodica, naši partneri i partnerke i, iako su zajedno sa lezbejkama, gej i transrodnim osobama na prvim linijama otpora i protesta, skoro pa uvijek ostaju marginalizovani_e, ne samo u društvu već i u samoj LGT zajednici.

Biseksualne osobe, za neke kao i da ne postoje, iako i tu ima razlika između biseksualnih muškaraca i biseksualnih žena i percepcije jednih i drugih, ne samo u javnosti već i u našoj šarenoj zajednici.

Naposlijetku, naša seksualnost je vrlo fluidna, zavisi od mnogo faktora i na nama samima je da je istražujemo, kao što je radio i sam Kinsey.

Kultni film „Kinsey“ o Alfredu Kinsey-ju, američkom biologu i seksologu, kojeg vjerno u filmu utjelovljuje Liam Neeson, je idealan film za početnike_ce ali i za nas koji propitujemo, razmišljamo i prihvatamo sve naše seksualne identitete i različitosti.

Na filmskoj projekciji skupilo se oko 20 osoba, a nakon filma diskusija je živo krenula, o Kinsey-evoj skali seksualnosti te da li smo i koliko usitinu svi_e biseksualni_e.

kinsey_druzenjeI sam Kinsey je, osim dugogodišnjih istraživanja ljudske seksualnosti, istražujući i spostvenu, došao do niza pitanja, koja ostaju aktuelna i danas.

Hvala svima koji ste došli i došle!

Dok god diskutujemo i uvažavamo naša različita razmišljanja i ponašanja, te poštujemo jedni druge, možemo samo da jačamo kao zajednica, bez obzira na našu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

 

Za prijedloge za druženja, teme koje biste voljeli_e obraditi ili goste_šće koje biste voljeli_e čuti, pišite na [email protected]

Do sljedećeg druženja, ostajte hrabro i solidarno!