Druženja za LGBTI zajednicu: Radionica o zdravim emotivnim odnosima u istospolnim i nebinarnim partnerstvima

Trudeći se da pokrije što veći spektar tema koje se tiču LGBTI zajednice tim Sarajevskog otvorenog centra je organizovao radionicu sa temom zdravih emotivnih odnosa generalno, ali sa posebnim naglaskom na istospolne i nebinarne zajednice.

Najbolja facilitatorica za ovakvu radionicu bila je dugogodišnja aktivistica Tijana Popivoda, koja je kroz privatni život pokazala da svu teoriju prenosi u praksu.

Na radionici, koja je održana 02. decembra 2017. godine, govorile_i smo o razvoju odnosa, različitim fazama i tehnikama za izgradnju što zdravije i dugotrajnije veze.

Dotakle_i smo se mnogih tema i ispostavilo se da su tri sata, koliko je radionica trajala, bila malo za sve o čemu je moglo biti riječi.

Druženje smo nastavile_i u neformalnom okruženju i teme su se nizale. Od ranijih emotivnih iskustava, trenutnih procesa, pa sve do željenih ishoda.

Kroz ovu radionicu se pokazalo da je neophodno dalje raditi na emocijama i emotivnoj pismenosti naše zajednice. Homofobija i patrijarhat nas često stavljaju u poziciju da zapostavljamo svoje emocije suočavajući se sa ”važnijim” problemima.

Vrijeme je da se to promijeni, jer naše lično blagostanje je pitanje osnovne brige o sebi!