Šareni oktobar u SOC-u – druženja za LGBTI zajednicu

Oktobar nam je donio mnogo druženja, razgovora, akcija, ali i jedan od posljednjih LGBTI partija u ovoj godini, u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra.

Oktobar je mjesec kada obilježavamo dva velika datuma u LGBTI kalendaru, Dan lezbejki, koji se obilježava 08. oktobra i Coming Out dan koji se obilježava par dana kasnije, 11. oktobra.

Iako se vode polemike oko 08. oktobra, kad i zašto se počeo obilježavati, to je važan datum, za sve lezbejke, jer su i kao žene i kao lezbejke manje vidljive, njihovi problemi sa kojima se suočavaju se stavljaju po strani, nasilje koje proživljavaju, bilo verbalno ili fizičko u javnom prostoru se skoro nikad ne procesuira, ali i rijetko prijavljuje.

Povodom Dana lezbejki, Sarajevski otvoreni centar je ugostio dugogodišnju beogradsku aktivistkinju, feministkinju, deklarisanu lezbejku i borkinju za prava žena, djevojčica, lezbejki, koja godinama već radi na osnaživanju žena i jačanju lezbejskog pokreta u regionu – Lepu Mlađenović.

15451295_10154419594579678_772624142_nSa našom Lepom razgovarale_i smo o začecima pokreta, u sad već bivšoj Jugoslaviji, gdje i kako su se okupljale lezbejke i gej muškarci, kako je rasla solidarnost te kako je mirovni pokret i rat 90-ih godina, doprinio još većoj solidarnosti i umrežavanju žena, te u kojem trenutku dolazi do odvajanja lezbejskog i ženskog pitanja od gej pokreta. Lepa nas je provela kroz vremeplov aktivizma, akcija i borbi sa patrijarhatom koje još uvijek traju. Interesantno je da je na druženju sa Lepom, koja jeste dio istorije naših prostora i to ne samo lezbejskog i mirovnog pokreta (kao članica Žena u crnom), već i cijelog LGBT pokreta još od 80-ih godina prošlog stoljeća, bilo više muškaraca nego žena/djevojaka.

Dan poslije, Lepa Mlađenović je održala Radionicu osnaživanja za žene lezbejke, koja je bila, ne samo osnažujuća već i oslobađajuća, o tome kako voljeti sebe sa svojim identitetima te kako pružiti solidarnosti i podršku jedna drugoj. Biti lezbejka nije samo naša seksualna orijentacija već i način života, ideologija i borba sa ukorijenjenim patrijarhatom.

Ostatak mjeseca oktobra, spremali_e smo javnu akciju, koja je održana u centru Sarajeva, ispred BBI centra, pod nazivom „Naši životi postoje i izvan četiri zida“ gdje smo željeli_e da skrenemo pažnju na vidljivost lezbejki, gej, biseksualnih, trans i interspolnih osoba, s ciljem podizanja vidljivosti LGBTI pitanja, nas kao građana i građanki ovog društva, ali i ukazivanja na nasilje koje kao osobe drugačijih seksualnih orijentacija i/ili rodnih identiteta od patrijarhalnog normativa, prolazimo, najčešće u svom domu. Sa ovom akcijom samo otvaramo prostor za još više javnog djelovanja i u narednim godinama i zauzimanja javnog prostora koji pripada svima nama.

Drugo druženje za zajednicu bila je nešto drugačija Radionica o Coming Out-u, gdje smo radili_e na nama, mapirali_e naše strahove i unutrašnje borbe, prolazili_e kroz različite vježbe i svoje lične procese, ali i dijelili_e naša lična iskustva autanja – gdje i kada, kome i na koji način, reći važan dio našeg života – ko smo i koga volimo? Ova radionica je bila prostor za nas i za suočavanje sa sobom. Siguran prostor za razmišljanje i podršku. Jedan od učesnika radioncie je rekao: „Hvala vama, najbolja radionica kojoj sam do sad prisustvovao, sets your mind free.

15409783_10154419559089678_1454034616_o

 

Oktobar smo završili sa dugo očekivanom LGBTI žurkom „Come Out and Dance“ za sve nas i sve naše drugove i drugarice, podržavatelje i podržavateljke, u Art Kinu Kriterion, gdje smo slavili_e naše različitosti i plesali_e dok su nas noge držale!

 

Na pomenuta dva druženja u SOC-u, povodom Dana lezbejki i Dana Coming Outa, kao i na radionici sa Lepom Mlađenović, prisustvovale su 34 osobe od kojih je njih osam došlo po prvi put. Nastavite da nam pišete, da nas posjećujete i šaljete svoje prijedloge i komentare.