Danas stojimo uz trans* osobe

Vidljivost trans osobaZa vas koji_e ste gej, lezbejke, biseksualne ili trans* osobe, želim da vam kažem – niste sami_e. Vi ste borba, borba za prestanak nasilja i diskriminacije, naša zajednička borba. Danas, stojim uz vas. I pozivam sve zemlje i ljude, da i oni stanu uz vas.“ – Ban Ki Moon

Međunarodni dan vidljivosti trans* osoba, 31. mart je dan kada slavimo transrodnost i hrabrost pojedinaca i pojedinki da žive svoj život izvan binarnih rodnih normi. Na ovaj dan slavimo one koji su imali_e snage i hrabrosti biti ono što jesu, uprkos svim nedaćama koje dolaze sa autiranjem (javnim i otvorenim istupanjem i afirmisanjem vlastitog rodnog identiteta) trans* osoba.

Sarajevski otvoreni centar radi sa trans* osobama iz BiH, ujedno i prikupljajući iskustva iz regiona kako bismo radili na poboljšanju prava trans* osoba u BiH. Ove godine, dio naših napora ulažemo i u problematiku trans* zajednice te poboljšanju zakonskih i medicinskih procedura, kao i osnaživanju trans* osoba.

Kako su trans* osobe uglavnom nevidljive, često izostaje podrška na mnogo nivoa. Trans* osobe su češće nego ostali_e izloženi_e diskriminaciji i kršenjima osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na privatnost, ljudsko dostojanstvo, tjelesni integritet, život bez nasilja, izbor i pravo na medicinsku zaštitu, pravo na bračni život i sl.

Životi trans* uspješnih osoba koje gledamo na TV-u (Dana International, Laverne Cox, Andreja Pejic ili Chaz Bono) su samo mali dio šarolike trans* zajednice. Pitanje kako se manje uspješni_e ili oni_e koji žive na margini nose u svakodnevnom životu ostaje neodgovoreno. Nivo nasilja, stigmatizacije, nezaposlenosti, nemogućnosti promjene dokumenata, nedostatak finansijskih sredstava za prilagodbu spola (za one koji_e to žele), nesigurnost u javnom prostoru, neprocesuiranje zločina iz mržnje prema trans* osobama i siromaštvo su rijetko ili nikad na udarnim vjestima. Zato je dan vidljivosti važan.

Položaj i zaštita trans* osoba u BiH je među najlošijim u Evropi. Trans* osobe u BiH nemaju pristup odgovarajućim procedurama promjene dokumenta ili prilagodbe spola. Desetine trans* osoba iz BiH su prinuđeni_e da skrivaju svoj rodni identitet i da žive u strahu od stigmatizacije i odbacivanja.

Trans* zajednica nailazi na jako malo razumijevanja u bh društvu ali i same LGB zajednice. Upravo je trans žena Sylvia Rivera bila prva koja je, davne 1968. ispred Stonewall Inn-a, pružila otpor policiji i koja se silno zalagala za prava gejeva i lezbejki.

Iako se Dan vidljivosti trans* osoba tek odnedavno obilježava, trans* osobe su uvijek bile prisutne u našem društvu, tu oko nas, u našem komšiluku, u školi, na fakultetu, u našoj porodici.

Šta možeš uraditi danas?

  • Na društvenim mrežama postavi znak/sliku podrške trans* zajednici, koristi hashtag #TDoV
  • Upoznaj se bolje sa trans* historijom (kako se trans* osobe poštuju u određenim dijelovima svijeta, gdje postoji treći rod, ko su glavni nosioci_teljke trans* pokreta, ko se najviše zalagao za LGBT pokret)
  • Upoznaj se bolje sa terminima rodnog identiteta, rodnog izražavanja, seksualne orijentacije