U susret UPR-u: nema pozitivnog pomaka u zaštiti ljudskih prava u BiH

upr_logoZa predstojeći univerzalni pregled Bosne i Hercegovine pred Vijećem za ljudska prava UN-a, ispred bh. organizacija civilnog društva sačinjena su četiri izvještaja u sjeni. Sarajevski otvoreni centar svoj doprinos je dao za dva od četiri izvještaja u okviru neformalne koalicije za ljudska prava koja okuplja 30 organizacija civilnog društva iz BiH i u okviru Inicijative za seksualna prava.

Doprinos Sarajevskog otvorenog centra je istakao razliku između zakonske zaštite prava žena i LGBT osoba i stvarne implementacije i poštivanja ovih prava u praksi. Naglašena je sve prisutnija diskriminacija i povećanje nivoa zločina iz mržnje prema LGBT osobama, te pasivnost države i ignorisanje ovih problema, a kao poseban problem istaknuto je kršenje prava na slobodno okupljanje, te povećano ugrožavanje branitelja_ki ljudskih prava, kao i promicanje netolerancije kroz obrazovni sistem.

Bosna i Hercegovina, prije svega njene pravosudne institucije trebale bi zauzeti proaktivniji stav prema sankcionisanju kršenja ljudskih prava i podizanju povjerenja LGBT osoba u ove institucije, a neophodno je i da se državni službenici_ce i institucije javno očituju i osude slučajeve kršenja ljudskih prava te netolerancije na osnovu spola, roda i seksualne orijentacije.

Ovi dokumenti će biti dostupni na našoj web stranici nakon pregleda stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini pred Vijećem za ljudska prava UN-a.