SOC uključen u WikiGap! – u subotu edit-a-thon o bosanskohercegovačkim ženama

Devet od deset Wikipedijinih uređivača su muškarci, a samo jedna od pet biografija na Wikipediji su o životu neke žene. Stoga se Sarajevski otvoreni centar pridružuje WikiGap-u, globalnoj kampanji koja za cilj ima smanjenje rodne neravnopravnosti na Wikipediji – najvećoj svjetskoj, višejezičnoj i besplatnoj online enciklopediji.

Unazad već petu godinu zaredom švedska Wikimedia, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Švedske i ambasada Švedske, diljem svijeta organizira edit-a-thone, događaje u obliku uređivačkih maratona koji kreiranjem i nadopunjavanjem sadržaja o značajnim ženama smanjuju rodni jaz na Wikipediji. Tim povodom u subotu, 5. marta u Sali Miss Irby Homework Hub-a, Sarajevski otvoreni centar, uz podršku ambasade Švedske, će organizirati edit-a-thon o bosanskohercegovačkim ženama, ujedno i radionicu o osnovama uređivanja Wikipedije koju će voditi iskusna, dugogodišnja Wikipedijina urednica, Bojana Podgorica. Naš edit-a-thon će okupiti feministice i feministe različitih profila i pozadina kako bi zajedno dali doprinos u susret martu, mjesecu ženske historije i Međunarodnom danu žena.

Uređivački maratoni će biti dostupni na tri verzije Wikipedije: bosanskoj, srpskoj i hrvatskoj te će im se moći će priključiti svi_e zainteresirani_e u periodu od 5. do 15. marta, a tokom marta ćemo na našim društvenim mrežama dijeliti prateću kampanju o WikiGap-u.

Edit-a-thon o bh. ženama će biti savršena prilika da doprinesemo stvaranju pravednijeg znanja, čineći dostupnima informacije o značajnim i inspirativnim bh. ženama iz raznih sfera javnog života. Time Sarajevski otvoreni centar nastavlja tradiciju popunjavanja praznina o važnim, inspirativnim i revolucionarnim bh. ženama na Wikipediji, koju je započeo 2018.

Agenda edit-a-thon u subotu, 5. marta je dostupna ovdje.