Promocija knjige “1995-2015: Žene i politički život u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini” u Tuzli 31. marta

knjigaU okviru Feminističkog marta u Tuzli, a u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra i Sarajevskog otvorenog centra, održava se promocija knjige 1995-2015: Žene i politički život u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, autorica Marine Veličković, Arijane Aganović i Edite Miftari.

Ova knjiga kroz prizmu rodne ravnopravnosti analizira ratni period koji je oblikovao Dejtonski mirovni sporazum i poslijeratni period koji je sam oblikovan Dejtonskim mirovnim sporazumom. Centralna tema je uloga žena u političkom životu u Bosni i Hercegovini u ovom periodu. Za potrebe pisanja ove knjige, u julu 2015. godine intervjuisano je 15 žena koje su svojim radom i aktivizmom doprinijele političkom životu u BiH ovih dvadeset godina. Njihovo iskustvo, znanje i upornost omogućili su dosadašnji napredak u oblasti ženske politike.

Ovo će biti četvrta promocija knjige, a prve tri su održane u decembru prošle godine u Sarajevu, Banjaluci i Zenici, na svakoj se tražila stolica više. Autorice Marina Veličković i Arijana Aganović, će predstaviti knjigu, ali i diskutovati sa posjetiteljima_cama o ključnim bosasnkohercegovačkim političarkama, aktivisticama i događajima u posljednjih 20 godina.

Promocija se održava u četvrtak 31. marta 2016, u Američkom kutku u Tuzli, sa početkom u 14:00 sati. Ulaz na promociju je besplatan, dođite na vrijeme da zauzmete svoje mjesto.

Knjigu u pdf verziji možete promaći na ovom linku.

Ralizaciju događaja podržava Švedska vlada putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).