20 godina Dejtona – 20 godina žena u bh. politici

daytonOve godine se obilježava dvadeseta godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dok će se mnoge aktivnosti kojima će ovaj događaj biti obilježen uglavnom fokusirati na protekli rat, izgradnju mira i napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u poslijeratnom periodu, Sarajevski otvoreni centar će, uz partnersku podršku Ambasade Švicarske, ponuditi drugačiju perspektivu, te akcenat staviti na žene i njihovu ulogu u politici naše zemlje.

Grupa mladih naučnica/aktivistica – Arijana Aganović, Edita Miftari i Marina Veličković  istražit će i dokumentirati bh. političku (h)istoriju žena (1995-2015) i objaviti je kao publikaciju koja će biti štampana i na B/H/S i na engleskom jeziku, a koja će potom biti promovisana u različitim gradovima BiH (Sarajevo, Banja Luka, Zenica) i distribuirana u cijeloj zemlji i inozemstvu. U cilju obilježavanja ovog važnog datuma, također ćemo organizovati i okrugli sto gdje ćemo zajedno sa učesnicima i učesnicama diskutovati sa ključnim bh. poltičarkama u posljednjih 20 godina.

Vršenjem ovog istraživanja i objavljivanjem knjige, Sarajevski otvoreni centar nastavlja raditi na većoj vidljivost žena u (h)istoriji BiH, pa tako ova knjiga predstavlja svojevrsan nastavak naše publikacije Zabilježene – Žene i javni život Bosne i Hercegovine u 20. vijeku, koju je magazin BH Dani proglasio jednim od najvažnijih feminističkih događaja u 2014. godini.