Predstavljanje publikacije “Ljudska prava i interspolne osobe” u Sarajevu 9. novembra

ljudska-prava-i-interspolne-osobePovodom Dana sjećanja na interspolne osobe, koji se obilježava 8. novembra, Fondacija Friedrich Ebert, ured u BiH i Sarajevski otvoreni centar u srijedu, 9. novebmra organizuju predstavljanje publikacije “Ljudska prava i interspolne osobe”. Nakon predstavljanja, biće upriličena i diskusija. Mjesto događaja je Networks (Sarajevo), na adresi Skenderpašina 1, a početak je u 14:00 sati.

Binarne klasifikacije spola i roda sveprisutne su u našem društvu i utiču na to kako razmatramo svijet oko nas. Kada nova beba dođe na svijet, uvijek se postavlja isto pitanje: „Da li je dječak, ili je djevojčica?“ Ovo pitanje ukazuje nam na to do koje su mjere spolne i rodne podjele važne u društvu, ali ukazuje i na binarnost same kategorizacije ljudskog spola. Ovakav pristup uzrokuje ozbiljna kršenja ljudskih prava osoba koje se ne uklapaju u potpunosti u te dvije kategorije spola, mušku i žensku, među njima su interspolne osobe posebno ranjive.

Interspolne osobe po rođenju mogu imati drugačiji broj spolnih hromozoma, nizove hromozoma, različite reakcije tkiva na spolne hormone, ili različitu hormonalnu ravnotežu. Kod nekih osoba nije moguće jasno utvrditi da li su genitalije muške ili ženske, te je iz toga jasno po rođenju da se radi o interspolnoj osobi. Međutim, u drugim slučajevima, da je osoba interspolna, otkrije se tokom njenog života, u pubertetu, ili čak i kasnije. Interspolne osobe bivaju podvrgnute medicinskim i hirurškim zahvatima, a sve sa ciljem da se njihov fizički izgled uskladi sa nametnutim binarnim normama. Ove medicinske intervencije se vrše najčešće u veoma ranoj dobi, u dogovoru sa roditeljima, bez da su o njima interspolne osobe konsultovane, ili informisane.

Nevidljivost interspolnih osoba u društvu je ozbiljan problem. Njihovo životno iskustvo nerijetko je pokriveno velom tajnovitosti i stida, u većini slučajeva interspolne osobe nisu ni svjesne operacija, ili tretmana izvršenim nad njima u ranom djetinjstvu. Društvo još uvijek nema razvijenu svijest o postojanju intersponih osoba, ova tema nije predmet javnog diskursa, što mnogo utiče na dobrobit interspolnih osoba.

Ova publikacija, koja je prevod prevod publikacije Komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, poziva zemlje članice da ukinu medicinski nepotreban tretman „normalizacije“ interspolnih osoba, kada se isti provodi ili propisuje bez slobodnog i potpunog pristanka interspolne osobe te predstavlja moguće naredne korake u smislu zaštite interspolnih osoba od diskriminacije, načine adekvatnog priznavanja njihovog spola u zvaničnim dokumentima i pristupa pravdi. Publikacija je dostupna ovdje u pdf verziji.

Prava interspolnih osoba su tek nedavno priznata kroz zakonodavstvo Bosne i Hercegovine uvođenjem općenite zabrane diskriminacije na osnovu spolnih karaktersitika, međutim, problemima sa kojima se interspolne osobe suočavaju od rođenja pa nadalje nije posvećeno dovoljno pažnje, niti postoje relevanti podaci i istraživanja.

Ovim događajem, koji se organizira povodom Dana sjećanje na interspolne osobe (8. novembar), prvi put u Bosni i Hercegovini pitanje interspolnosti stavlja se u javni diskurs. Krajnje je vrijeme da interspolne osobe prestanu biti nevidljive te da žive slobodno, bez okova predrasuda i diskriminacije, da same donose odluku o svom tijelu i postanu punopravni_e članovi_ce našeg društva.

Ulaz na događaj je slobodan, dođite na vrijeme da zauzmete svoje mjesto, a agenda događaja je dostupna na ovom linku.