Nastavljamo treninge o inkluzivnoj psihosocijalnoj podršci LGBTI osobama u Banjaluci

U Banjaluci će se 30. septembra i 1. oktobra u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra održati dva jednodnevna treninga koje u okviru projekta „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“ finansira Evropska unija. Treninzi su na temu pružanja LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i usluga mentalnog zdravlja, a namijenjeni su uposlenicima_cama centara za mentalno zdravlje i centara za socijalni rad Banjaluke i okolnih gradova u Republici Srpskoj. Treninzi na ovu temu za centre za mentalno zdravlje i socijalni rad nedavno su održani u Mostaru i Zenici, a do kraja godine planirano je održavanje sličnih treninga i u Tuzli, čime će se objediniti serija edukacija za psihologe/inje, psihoterapeute/kinje i socijalne radnike/ce širom BiH.

Treninge će voditi Darko Pandurević, pravnik, koordinator programa u Sarajevskom otvorenom centru, koji će razgovarati o LGBTI identitetima i osnovama ljudskih prava, kao i radu SOC-a na pravnom savjetovanju i zastupanju LGBTI osoba. Marija Šarić, psihologinja/Geštalt psihoterapeutkinja i ujedno direktorica Fondacije Krila nade, te Zvjezdana Savić, psihologinja/Geštalt psihoterapeutkinja, predavanje će fokusirati na inkluzivni pristup prema LGBTI osobama, njihovim poblemima i potrebama, uz smjernice za inkluzivnu psihosocijalnu podršku u sistemima brige za mentalno zdravlje i socijalnu zaštitu.

Budući da je zaštita mentalnog zdravlja i opće socijalne dobrobiti LGBTI osoba često okružena stigmom i predrasudama, neophodno je podići svijest stručnjaka/stručnjakinja koji rade u oblastima socijalne zaštite i mentalnog zdravlja, ali i šire javnosti o važnosti održavanja dobrobiti i brige o mentalnom zdravlju ove kategorije stanovništva.

Cilj projekta „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“ je stvoriti okruženje u kojem će LGBTI osobe biti ohrabrene i podržane u pristupu sistemima socijalne zaštite i mentalnog zdravlja koji pružaju inkluzivne i senzibilizirane usluge. Da bi se LGBTI osobama osigurao pristup takvoj podršci, potrebno je podići kapacitete ustanova za socijalnu zaštitu i mentalno zdravlje, te proširiti institucionalnu mrežu psihosocijalne podrške. Potrebno je ojačati kapacitete i organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem ove vrste usluge, te obučiti njihovo osoblje o LGBTI temama.

Projekat implementira Sarajevski otvoreni centar, a partner na projektu je Fondacija Krila nade iz Sarajeva, koja kroz svoj program zaštite mentalnog zdravlja teži poboljšanju socijalne uključenosti i jačanju žena, djece, mladih i drugih ugroženih grupa, promovisanjem i zaštitom ljudskih prava, mentalnog zdravlja i podrške u obrazovanju.

Zaposleni_e u centrima za mentalno zdravlje i centrima za socijalni rad Banjaluke i okolnih gradova Republike Srpske svoje učešće u treningu mogu potvrditi na e-mail: [email protected], najkasnije do 24.09.2021. godine. Broj učesnika_ca je ograničen.

Napomena: U skladu sa epidemiološkom situacijom, sve prostorne mjere distance i dezinfekcione mjere zaštite će biti ispoštovane!

Agenda treninga za centre za mentalno zdravlje dostupna je ovdje a treninga za centre za socijalni rad ovdje.

Putne troškove i troškove smještaja u Banjaluci pokriva Sarajevski otvoreni centar.

Za više informacija o projektu, molimo kontaktirajte:

Delila Hasanbegović Vukas, programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru

Telefon: 033 551 000

E-mail: [email protected]