Osposobljavanje stručnog osoblja centara za mentalno zdravlje i centara za socijalni rad Zeničko – dobojskog kantona za podršku LGBTI osobama

U okviru projekta „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“, finansiranog od strane Evropske unije, u Zenici su u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra 10. i 11. juna održana dva jednodnevna treninga na temu pružanja inkluzivne psihosocijalne podrške i usluga mentalnog zdravlja za LGBTI osobe. Na treninzima su učestovovali uposlenici i uposlenice Centara za mentalno zdravlje i Centara za socijalni rad Zeničko-Dobojskog kantona iz Zenice, Zavidovića, Maglaja, Breze i Vareša.

Na temu ljudskih prava LGBTI osoba, LGBTI identiteta i diskriminacije i ravnopravnosti govorio je Darko Pandurević iz Sarajevskog otvorenog centra. Tokom njegovog predavanja bilo je govora o pojedinim identitetskim odrednicama unutar LGBTI spektra i osnovnim izazovima bivanja lezbejkom, gej muškarcem, biseksualnom, trans ili interspolnom osobom, te izazovima u polju ljudskih prava i diskriminaciji u različitim društvenim sferama. Dotakao se i aktivizma u javnom prostoru i LGBTI pokreta u BiH.

Partner Sarajevskom otvorenom centru na projektu je Fondacija Krila nade iz Sarajeva, koja kroz svoj program zaštite mentalnog zdravlja teži poboljšanju socijalne uključenosti i jačanju žena, djece, mladih i drugih ugroženih grupa, promovisanjem i zaštitom ljudskih prava, mentalnog zdravlja i podrške u obrazovanju.

Psihologinje/Geštalt psihoterapeutkinje Zvjezdana Jakić i Marija Šarić, koja je ujedno i direktorica Fondacije Krila nade, bile su u ulozi predavačica u drugom dijelu treninga, kada se govorilo o načinima pristupanja LGBTI osobama u sistemima zaštite mentalnog zdravlja i socijalne zaštite, pri pružanju psihološke podrške i savjetovanja, problemima i potrebama LGBTI osoba i članova porodice, te radu sa roditeljima.

Zaključci doneseni tokom ovog dijela predavanja su da LGBTI zajednica ima iste probleme kao društvo u cjelini, ali uz dodatne probleme vezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet i spolne karakteristike. Navedeno je da da je psihičko nasilje najteže, jer ga nije lako dokazati i teško se s njim nositi/boriti. Učesnici iz navedenih centara su izrazili želju za saradnjom sa SOC-om i Krilima nade, kako na pružanju podrške u njihovom radu, tako i u procedurama, dodatnim edukacijama i edukativnim materijalima.

Neke od spomenutih smjernica za inkluzivnu psihosocijalnu podršku bile su:

  • rad na praktičnom uključivanju LGBTI osoba u zajednicu,
  • prevazilaženje ličnih predrasuda psihologa/psihoterapeuta,
  • uključivanje porodice i prijatelja,
  • jačanje ulogu medija i obrazovnih institucija,
  • povezivanje sa organizacijama koje nude podršku, mogućnosti za aktivizam i umjetničke aktivnosti/performanse.

U okviru treninga, tri LGBTI osobe su u formi žive biblioteke podijelile svoja iskustva o poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju. Takav pristup se pokazao kao veoma efikasan u procesu neposrednog upoznavanja stručnih lica (psihologa, socijalni radnika) sa potrebama LGBTIQ+ osoba, te načinima kako im pružiti najkvalitetnije usluge.

Projekat „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj stvoriti okruženje u kojem će LGBTI osobe biti ohrabrene i podržane u pristupu sistemima socijalne zaštite i mentalnog zdravlja koji pružaju inkluzivne i senzibilizirane usluge. Da bi se osigurao pristup takvoj podršci, potrebno je podići kapacitete ustanova za socijalnu zaštitu i mentalno zdravlje, te proširiti institucionalnu mrežu psihosocijalne podrške. Potrebno je ojačati kapacitete i organizacija civilnog društva koje se bave pružanjem ove vrste usluge, te obučiti njihovo osoblje o LGBTI temama.

Tokom godine planirano je održavanje sličnih treninga i u Banjaluci i Tuzli, a paralelno i treninzi za organizacije civilnog društva u Prijedoru, Banjaluci, Zenici, Bijeljini i Tuzli.

Za više informacija o projektu, molimo kontaktirajte:

Delila Hasanbegović Vukas, programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru

Telefon: 033 551 000

E-mail: [email protected]