Međunarodni festival queer filma Merlinka lagano osvaja BiH

Međunarodni filmski festival Merlinka koji je prvi put organizovan u Beogradu 2009. godine, počeo je kao filmski festival koji promoviše filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans* tematikom, a koji jako teško ili skoro nikako ne dođu do domaće publike. Festival, u znak sjećanja, nosi ime Vjerana Miladinovića Merlinke, trans* osobe koja je brutalno ubijena 2003. godine u Beogradu.

Četiri godine kasnije, 2013. Sarajevski otvoreni centar po prvi put, uz podrsku Gej i lezbejskog Iifo centra (GLIC-a) i selektora Merlinka Festivala u Beogardu – Predraga Azdejkovića, organizuje prvu Merlinku u Sarajevu. Tada je festival otvorio Želimir Žilnik sa Jasmilom Žbanic i Merlinka je iz godine u godinu bila sve posjećenija i prolazila u odličnoj atmosferi. Izuzetak je svakako druga po redu Merlinka, održana 2014. godine kada su učesnici i učesnice ovog filmskog festivala bili i bile napadnuti/e u sred bijela dana u centru Sarajeva gdje se održavao festival. No, to nas nije spriječilo, da sa Merlinkom nastavimo i 2015. i 2016. godine, kada je Merlinka imala najveći broj posjetitelja/ki.

Merlinka svoj put u BiH ne zaustavlja u Sarajevu

„Merlinka“ queer film festival je prvi put prošle godine održana i u Tuzli. Sudeći po dosadašnjim praksamaTuzla, grad koji i pored svih ekonomskih problema, ostaje otvorena za drugo i drugačije. Tako je ove godine, drugu godinu zaredom Merlinka organizovana u Tuzli, 11. i 12. februara, u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra – TOC (novoformirane tuzlanske organizacije) i neformalne queer skupine TANKA, naravno uz pomoć i podršku Sarajevskog otvorenog centra, GLIC-a i lokalnih partnera.

Organizatori/ke festivala u Tuzli pozvali su građanstvo na gledanje (edukativnih i queer) filmova, učenje o queer kulturi, diskusije o pitanjima pola, roda, rodnog identiteta, seksualne orijenatacije, društvenih normi, a s ciljem promovisanja demokratskih principa i tolerancije kroz društveno-politčki aktivizam. Queer festival filma u Tuzli je jedan od načina putem kojih će TOC navedeno da (g)radi.

Ovogodišnja „Merlinka“ u Tuzli je, kao i beogradska i sarajevska, bila pod sloganom „Merlinka je za svakoga“, aludirajući da ovo jeste prostor za sve građane i građanke. Festival je otvoren u četvrtak, 11.02., simboličnim čitanjem dijelova knjige „Terezin sin“ Vjerana Miladinovica Merlinke, njegove autobiografije, gdje su se prisutni mogli upoznati sa samom ličnošću Merlinke. Film koji je uslijedio nakon toga „Maska u kojoj živiš“, dokumentarac koji dovodi u vezu odgajanje mladića, učenja „muškosti“, nasilje i homofobiju. Isti film bio je prikazan i na sarajevskoj Merlinki i to je film koji bi u idealnim uslovima trebalo da vidi svako dijete i svaki roditelj. Merlinka zaista jeste za svakoga.

Drugi dan festivala, 12.02. započeo je sa panel diskusijom „LGBT aktivizam u BiH“ gdje su govornici/e bili Saša Gavrić izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra, te Dajana Bakić i Selma Kešetović ispred Tuzlanskog otvorenog centra, koji iako ima slično ime, je organizacija za sebe, koja raste i razvija se, uz podršku iz Sarajeva i koja u svojoj misiji ima promociju ljudskih prava baziranih na demokratskim principima u lokalnoj zajednici, sa naglaskom na rodne i seksualne manjine.

Diksusija je bila opuštena, zanimljiva, iako su govornici/e osobe koje su već niz godina na LGBT/queer sceni BiH. Prisjetili/e smo se početaka, pričalo se o LGBT zajednici, potrebi za većom vidljivošću. U podijeljenim iskustvima iz Sarajevskog otvorenog centra, pričalo se o napronom i dugotrajnom radu koji zahtjeva da se jačamo međusobno, ali i sarađujemo često sa neistomišljenicima. Saša Gavrić je ponetirao da dok se kao zajednica ne osnažimo i ne budemo vidljivi, obrazovane mlade LGBT osobe će da nastave da napuštaju BiH. Zato koristimo sve dostupne načine i kanale za rad na poboljšanju stanja i prava LGBT osoba, koje intenzivno koristimo sve ove godine. SOC je primjer šta sve i na koje načine može da se radi i sarađuje. Potrebna je volja i upornost. Pomenućemo samo rad sa policijskim službenicima, sudstvom, tužiteljstvom, medijima, LGBT zajednicom. Rezultati koje imamo danas i koji su vidljivi, a bolji su nego prije samo nekoliko godina, odraz su dugogodišnjeg predanog rada.

Selma Kešetović nas je podsjetila na sve inicijative koje su se rađale i nastajale u Tuzli, to je bio svojevrsni vremeplov malih pokreta. Osobe koje su tad bile inicijatori/ke, mladi, talentovani, entuzijastični i visokoobrazovani, su nažalost napustili ovu zemlju. Zato je TOC krenuo ovaj put sistematski i hrabro, sa kontinuiranim aktivnostima.

Odlazak u Tuzlu iskoristili smo i da se sretnemo sa prijateljima, trans* ekipom u Tuzli, porazgovaramo s njima i vidimo kako zajedno SOC i TOC mogu da pomognu, bilo da je riječ o pravnim regulacijama ili psihološkoj podršci.

Na Merlinki u Tuzli bilo je mnogo manje obezbjeđenja nego u Sarajevu. Dan je bio sunčan i miran. Na diskusiju su došli i došle podržavatelji/ke iz drugih ljudskopravaških organizacija; Amica Educa, Djeca Zemlje, ali i iz vladinih i stranačkih tijela. Naravno, bilo je i ostalih znatiželjnih, kojima je očigledno potrebna ova vrsta druženja, učenja i događanja u Tuzli.

Tuzla je željela i uspjela u tome, da drugi put zaredom tuzlanskoj publici pruži nesto drugačiji festival, festival o lezbejkama, gej, biseksualnim i trans* osobama. Merlinka je naposlijetku kulturni događaj, a kultura formira društvo. Zato „Merlinka je za svakoga“ slogan itekako ima smisla.

Merlinka je počela svoj put u BiH, četiri uspješne Merlinke (i pored napada 2014. godine) u Sarajevu, dvije Merlinke u Tuzli – ko zna gdje nas čeka sljedeća! Možda Mostar, Prijedor ili Banja Luka?

Važno je izaći iz Sarajeva i organizovati slična dešavanja u drugm gradovima ali i manjim sredinama. Lezbejke, gej, biseksualne i trans* osobe su oko nas, samo treba pružiti prostor i konačno početi otvarati vrata ka drugačijem.

Kako su organizatori/ce Merlinke u Tuzli rekli/e: „Umjetnost kroz film je odličan resurs za borbu za ljudska prava!“

Tuzla je uspjela i ove godine, sa filmovima, posjećenošću i skoro pa nevidljivm osiguranjem.

Sa nadom da će Merlinka lagano zauzimati i druge prostore u BiH, kao sto to već čini u Srbiji, vidimo se i slijedeće godine, prvo u Sarajevu, a potom u Tuzli. I možda još negdje u BiH!