Najava – Merlinka po četvrti put u Sarajevu

merlinkaSarajevski otvoreni centar će u periodu od 29. do 30. januara organizovati i ugostiti po četvrti put u Sarajevu, u Art Kinu Kriterion, Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji se već 7 godina organizuje u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave LGBT temama. Festival je dobio ime po ubijenoj trans* osobi – Vjeranu Miladinoviću Merlinki.

Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu se razlikuje od prethodnih po tome što ima potpuno drugačiji program od beogradske – filmovi će biti prikazani premijerno, i festival će trajati dva dana. U okviru dva dana festivalskog programa, biće prikazana tri dugometražna filma, četiri kratkometražna i snimak predstave.

Festival će u petak, 30. januara u 19h, otvoriti igrani film Prikladno ponašanje (Appropriate behavior, Desiree Akhavan, USA, 2014. 86 min) – uzbudljiva komedija u čijem fokusu su emotivno-erotski odnosi biseksualne Shirin. Drugog dana festivala od 14h biće prikazan dokumentarni film Maska koju živiš (Mask you live 2015, USA, 97 min) koji pokazuje kako muškarcu postaju „pravi“ muškarci. Od 16h publika će moći da pogleda snimak hit predstave Merlinkina ispovest, o životu Vjerana Miladinovića, kao i reviju kratkih regionalnih filmova (Jagoda, Roditeljska ljubav ne zna za granice, Like Other Girls Do, U prolazu). Od 18h biće prikazan dokumentarni film Novi čovjek (2015, Uruguay/Nicaragua/Chile, 79 min), snažna priča o transeksualnosti. Specijalne gošće festivala biće članice Le Zbora, prvog hrvatskog lezbejsko-feminističkog hora koji je nastao iz želje da se podstakne i promoviše lezbejsko-feministička sociokulturna vidljivost. Njihov koncert će biti spektakularni uvod u veliki Merlinka party.

Detaljan program prikazivanja filmova, opise i trailere objavićemo uskoro.

Program beogradske Merlinke, koja počinje 10. decembra pratite ovdje.