Detaljan program festivala Merlinka

web

Sarajevski otvoreni centar će u periodu od 30. januara do 1. februara organizovati i ugostiti u Sarajevu, u Art Kinu Kriterion, Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji je prvi put organizovan prije 6 godina u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave LGBT temama. Festival je dobio ime po ubijenoj trans* osobi – Vjeranu Miladinoviću Merlinki.

Festival se realizuje uz podršku Ambasade Norveške u BiH.

Petak, 30. januar 2015. 18:00

O Suzan Zontag
Režija: Nensi D. Kejts
SAD, 2014.
Dokumentarni film
Trajanje: 100 min.
Jezik: Engleski
Titl: BHS

Film „O Suzan Sontag“ se intimno i detaljno bavi životom žene koja je zahvaljujući svom obrazovanju, strasti i aktivizmu postala jedna od najutjecajnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije. Ovaj dokumentarac prikazuje život Sontag kroz arhivski materijal, priče njenih bliskih osoba, kao i njene riječi koje čita Patriša Klarkson. Od ranog zaljubljivanja u knjige do prvog iskustva u gej baru; od rane udaje do njene posljednje ljubavnice. „O Suzan Sontag“ daje fascinantnu perspektivu na život velike književne kritičarke i spisateljice, čija djela o fotografiji, ratovima, bolestima i terorizmu i danas imaju veliki značaj.

Subota, 31. januar 2015. 17:00

Krug
Režija: Stefan Haupt
Uloge: Babett Arens, Aaron Hitz, Martin Hug
Švicarska, 2014.
Dokumentarni/igrani film
Trajanje: 102 min.
Jezik: Njemački
Titl: BHS

Cirih sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Stidljivi mladi nastavnik, Ernst Ostertag postaje član gej organizacije „Der Krajs“ („Der Kreis“). Tu upoznaje transvestitsku zvijezdu Rebija Rapa i odmah se ludo zaljubljuje u njega. Rebi i Ernst imaju priliku da vide organizaciju i na vrhuncu i kada već počne da se raspada, a na nju se u cijeloj Evropi gleda kao na pionira gej emancipacije. Ernst je rastrzan između svog buržoaskog načina života i posvećenosti organizaciji i aktivističkoj borbi, a Rebiju je ovo prva ozbiljna ljubavna veza, veza koja će trajati čitav život.

Subota, 31. januar 2015. 20:00

Dvije majke
Režija: Ane Zohra Berahed
Uloge: Karina Plačetka, Sabine Volf, Florian Veber
Nemačka, 2013
Igrani film
Trajanje: 75 min.
Jezik: Nemački
Titl: BHS

Katja (43) i Isabela (37) odluče da dobiju dijete. Ovaj bračni par se slaže da ne žele da neko treći ima pravo glasa: one traže spermu, a ne oca. Kao i mnogi lezbejski parovi u Njemačkoj, one shvataju da je put do djeteta mnogo teži nego što misle: većina banki sperme i klinika za plodnost ne pružaju usluge lezbejskim i gej parovima iz zakonskih razloga. Kada napokon nađu doktora koji im nudi vrlo skupe tretmane inseminacije, u narednim mjesecima ne dolazi do oplodnje.

Nedelja, 1. februar 2015. 17:00

Borba za istopolne brakove
Režija: Ben Kotner, Rajan Vajt
SAD, 2014
Dokumentarni film
Trajanje: 109 min.
Jezik: Engleski
Titl: BHS

Ovaj film govori o događajima iza scene istorijske tužbe protiv savezne države zbog zabrane istospolnih brakova u Kaliforniji. Film prikazuje iskustva i tužitelja i dva gej para čije su se porodice našle u centru kontroverze oko istospolnih brakova. Pet godina nakon donošenja zabrane istospolnih brakova, ovo je priča o prvoj tužbi protiv savezne države u vezi sa bračnom jednakošću pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država.

Nedelja, 1. februar 2015. 20:00

52 utorka
Režija: Sofie Hajd
Uloge: Tilda Kobam-Harvi, Del Herber-Džejn, Maro Spete
Australija, 2013.
Igrani film
Trajanje: 109 min.
Jezik: Engleski
Titl: BHS

Šesnaestogodišnja Bili mora naglo da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promijeni spol, što dovodi do toga da provode vrijeme zajedno samo utorkom popodne. „52 utorka“ je priča o željama, odgovornostima i transformaciji, puna emotivnog naboja.

Program prenijet sa oficijelne stranice Merlinka festivala.