Koalicija Jednakost predstavila alternativni model za implementaciju presude Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine

Koalicija_jednakostNa diskusiji koja je održana u ponedjeljak, 11. marta na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Koalicija Jednakost je predstavila svoj model za implementaciju presude Evropskog suda u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, pod nazivom “Jednodomni skupštinski politički sistem u Bosni i Hercegovini”.

Ovaj model zasnovan je na preporukama Venecijanske komisije i iskustvima iz švicarskog političkog sistema, a predviđa ukidanje Predsjedništva BiH i prebacivanje ukupne izvršne vlasti i nadležnosti na Vijeće ministara BiH. Vijeće ministara BiH bi u tom slučaju bilo centralno izvršno tijelo, u kojem su ravnopravno zastupljeni konstitutivni narodi i „Ostali”. Izvršna vlast bi postala funkcionalnija, jednostavnija i stvoreni bi preduslovi za intenzivniji angažman u okviru evroatlantskih integracija.

Također, ovim modelom je predviđeno i ukidanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i formiranje jednodomnog državnog parlamenta BiH, koji bi uključivao veto-mehanizam „kolektivnog vitalnog interesa”.
Ovaj veto mehanizam bi bio dostupan konstitutivnim narodima ali i „Ostalima”. Budući jednodomni parlament bi imao duplo više poslanika, uz ravnopravno učešće „Ostalih”. Zakonodavni postupak bi postao efikasniji i transparentniji, te bi se stvorili preduslovi da parlament ponovo postane centralna institucija bh. političkog sistema.

Koalicija Jednakost je proslijedila ovaj model Parlamentarnoj skupštini BiH, Evropskom parlamentu, te Delegaciji Evropske unije u BiH.