INFOGRAFIKA: Procedura dobijanja azila – Njemačka

Piše Aida K.

Iz godine u godinu, sve veći broj bh. stanovništva, naročito mladih osoba, napušta svoju domovinu u nadi da će u nekoj drugoj državi pronaći bolju i sigurniju budućnost. Visoka stopa nezaposlenosti, loša ekonomska i politička situacija, sistem nagrižen korupcijom i zloupotrebom položaja od strane osoba koje bi trebale raditi u interesu svih građana/ki, samo su neki od problema koje dijeli većina građana/ki BiH. Navedeni problemi mogu se posmatrati kao „univerzalni“ za sve manje podobne vladajućoj političkoj strukturi.

LGBTI osobe su, naravno, dio bh. društva, i kao takve, njihov položaj je pod direktnim utjecajem navedenih faktora. Nepovjerenje u institucije, naročito u rad policije i pravoduđa, nasilje i diskriminacija u raznim sferama društvenog života, nepostojanje adekvatne zdravstvene zaštite i podrške za trans* i interspolne osobe, strah od coming outa, nedostatak podrške uže okoline, neki su od faktora koji dodatno otežavaju život LGBTI osoba u BiH.

Upravo zbog toga, mnoge LGBTI osobe odlučuju napustiti BiH, i svoje pravo na život i slobodu, potražiti u nekoj drugoj državi. Neki to čine kroz pronalazak posla u drugoj državi ili nastavak školovanja, drugi kroz osnivanje porodice sa stranim državljanima/kama, dok neki odlučuju pokrenuti proceduru traženja azila i zaštite neke druge države.

Zakonske regulacije vezane za pokretanje procedure traženja azila razlikuju se od države do države. To je vrlo često komplikovan, zahtjevan i dugotrajan proces čiji ishod nikada ne može biti zagarantovan. Stoga je vrlo važan korak na putu do dobijanja azila u željenoj državi, dolaženje do svih potrebnih podataka o pokretanju i načinu vođenja postupka, kao i dolaženje do informacija o tome šta sve može pomoći osobi u dobijanju azila.

Procedura dobijanja azila u Njemačkoj

Prava i slobode koje LGBTI osobe uživaju u Njemačkoj, vrlo su često razlog zbog kojeg je upravo to željena destinacija velikog broja LGBTI osoba koje napuštaju BiH. Ko je nadležan za pitanja migracija i izbjeglica, i gdje je njegovo sjedište? Koju vrstu zaštite je moguće dobiti, te koja prava ta zaštita osigurava? Gdje je moguće podnijeti zahtjev za dobijanje azila? Šta znači sigurna država porijekla, i da li je BiH jedna od njih, ali i druge važne informacije o procesu dobijanja azila u Njemačkoj, predstavljene su u infografici u nastavku.