Adnan Kreso: Postojeći slučajevi u školama ukazuju na potrebu za edukacijom

DSC_0449 (Small)U četvrtak i petak (19. i 20.) je u Bihaću održan trening pod nazivom (R)edukovanje homofobije i transfobije: Inkluzija i senzibilizacija za rad s LGBT učenicima_ama, namijenjen stručnom i nastavnom osoblju srednjih škola Unsko-sanskog Kantona. Treningu je prisustvovalo 14 pedagoga_inja, psihologa_inja i profesora_ica srednjih škola iz Bosanske Krupe, Cazina, Velike Kladuše, Bužima, Bihaća i Sanskog Mosta.

Drugu godinu zaredom Fondacija Heinrich Boell sa partnerskim organizacijama Sarajevski otvoreni centar i Fondacijom CURE implementira projekat koji finansira Evropska Unija, Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba. Poseban fokus projekta je usmjeren na senzibilizaciju državnih službenika_ca koji rade u sektoru unutrašnjih poslova, pravosuđa, zdravstva i obrazovanja, ali i drugih ciljnih skupina kao što su novinari_ke i predstavnici_e organizacija civilnog društva.

Učesnice i učesnici su imali priliku slušati o predrasudama i stereotipima prema LGBT učenicima_ama, coming out procesu, te specifičnostima svakodnevnice, problemima i potrebama LGBT učenika_ca.Trening je pokazao veliku zainteresovanost pedagoga i psihologa za dodatnim edukovanjem na ovu temu.

Oba dana treninga su prisustvovali i predstavnici_e Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona. Pored organizatorica treninga na početku se učesnicima_ama obratio i stručni saradnik Ministarstva Adnan Kreso, koji je između ostalog rekao da je nažalost danas takva situacija da određen broj ljudi u našem okruženju, pa tako i u školama, dovodi LGBT učenike_ce u lošu situaciju, te s toga im se trebaju stvoriti normalni uslovi da žive život kao i ostali učenici naših škola.

Kako smo prošle sedmice objavili da je došlo do određenih negativnih rekacija na održavanje edukacije Adnan Kreso se osvrnuo i na te komentare, te rekao da je van pameti da nekome treba skretati pažnju na takve rekacije, kao što je i van pameti da prosvjetni radnici_e imaju negativne stavove po pitanju edukacije o pravima LGBT učenika_ca. Bez obzira na lične stavove, moraju se ponašati profesionalno i u skladu sa zakonima. Kako je već bilo slučajeva obraćanja LGBT učenika_ca za pomoć, navodi Andan, to itekako ukazuje na potrebu da na ovakvoj edukaciji sjede svi prosvjetni radnici, a ne samo ovih 14, da čuju kako se postaviti i pomoći LGBT učenicima. Ni u kom slučaju seksualna orijentacija učenika ne smije biti razlog da uposlenici škole ne reaguju adekvatno ili da proizvode neke negativne odnose sa takvim učenicima.

Učesnici_e ove edukacije su pokazali otvorenost i profesionalsnost tokom dva dana edukacije, u kojem su razmjenjivali dosadašnja iskustva u radu te pokušali od predavačica dobiti dodatno znanje i preporuke za budući rad. Zaista moramo da pohvalimo grupu psihologa_inja, pedagoga_inja i profesora_ica i jednog direktora koji su učestvovali na edukaciji u nadi da ćemo nastaviti raditi sa njima ali isto tako nastaviti educirati i ostale uposlenike škola, kako u Unsko-sanskom Kantonu, tako i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, izjavili su organizatori edukacije.

Galeriju fotografija možete pogledati ispod.