8. mart za ponavljače/ice i čestitače/ice

Prije nego što nekom nesmotrenom odlukom, izjavom, reklamom ili čestitkom doprinesete obesmišljavanju i banalizaciji 8. marta, provjerite svoje znanje tako što ćete odgovoriti da DA ili NE na sljedeće izjave:

 1. 8. mart je dan majki i onih koje će to postati.
 2. 8. mart je dan kada se obilježava femistička borba za ljudska prava žena kao što su pravo glasa, pravo na vlasništvo, zaštita od nasilja, itd.
 3. 8. mart je dan kada se pripadnicama ljepšeg i nježnijeg spola kupuju cvijeće, kozmetika i bombone koje su ostale od Valentinova
 4. 8. mart je kada se promoviše ravnopravnost muškaraca i žena u javnom i privatnom životu.
 5. 8. mart je kao crni petak, samo za žene.
 6. 8. mart je datum koji dijele mnogi pokreti i protesti za prava radnika i radnica.
 7. 8. marta je dan kada žene ne rade po kući i izvodimo ih na večeru.
 8. 8. mart žene širom obilježavaju u cilju dizanja vidljivosti kršenjima njihovih ljudskih prava koja se i dalje svakodnevno dešavaju.
 9. 8. mart je dan kada muškarci rade kućne poslove umjesto žena.
 10. 8. mart je Međunarodni dan žena.

Ukoliko ste na izjave 2., 4., 6., 8. i 10. odgovorili DA, čestitamo! Ako već niste, informišite se na koje načine možete u svojoj okolini raditi na podizanju svijesti, širenju feminističkih ideja, unapređivanju ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti.

Ukoliko ste pak odgovorili DA na izjave 1., 3., 5., 7. i 9., molimo vas da prvo pretražite pojam Međunarodni dan žena na internetu, pročitate barem tekst na Wikipediji i vratite se ostatku ovog teksta.

Nakon što ste stekli više informacija o Međunarodnom danu žena, zamolit ćemo vas da, barem na 8. mart, ako već ne u svom daljnjem djelovanju, zapamtite sljedećih 10 pravila:

 1. Žene ne nazivajte „damama“, „dragim damama“, „pripadnicama ljepšeg, nježnijeg ili slabijeg spola“, „majkama“, „budućim majkama“, „nečijim ženama, sestrama i kćerkama“.
 2. Ne poklanjajte cvijeće, kozmetiku i slatkiše, isti ne liječe 364 dana neravnopravnosti, mizoginije i seksizma.
 3. Ne reklamirajte proizvode koji održavaju patrijarhalnu sliku idealne žene kao nešto što je ženama neophodno i lakše dostupno na „njihov dan“.
 4. Umjesto da pretpostavljate šta žene žele, pokušajte da ih pitate. I saslušate, naravno.
 5. mart nije samo dan ravnopravnosti žena u kući, nego na radnom mjestu, u političkom i javnom životu, tako ga i tretirajte.
 6. Kućne poslove obavljajte i ostalih 364 dana u godini, poželjno u dogovoru sa ženom koju ste mislili „zamijeniti“ za 8. mart.
 7. Žene nisu samo majke, ne svodite žene u svom okruženju isključivo na tu funkciju.
 8. Umjesto da organizujete rasprodaje i sniženja za 8. mart, potrudite se da cijene proizvoda za žene uvijek budu jednako niste kao i cijene proizvoda za muškarce. Ne naplaćujte sanitarne proizvode kao da su od zlata. Ulošci i tamponi nisu luksuz i ženama su neophodni.
 9. Ne organizujte osmomartovska putovanja za žene u vašem kolektivu, organizujte uslove rada tako da i žene i muškarci jednako učestvuju u brizi za djecu i porodicu, i imaju priliku uskladiti privatni i poslovni život.
 10. Seksizam, stereotipi i mizoginija nisu smiješni nikada, posebno ne na 8. martovskim čestitkama.

Bonus prijedlog za političare/ke:

Umjesto ispraznih čestitki i hvaljenja kvaliteta više od 50% društva, 8. mart obilježite tako što ćete predložiti zakone, politike, akte i mehanizme kojima ćete ostvariti ravnopravnost i poštivanje ljudskih prava žena. Ako ne znate kako bi iste trebale izgledati, obratite se najbližim organizacijama civilnog društva.

U slučaju Kantona Sarajevo umjesto neradnog dana za neke radnice nekih institucija, mnogo bi bolja inicijativa bila prijedlog uvođenje obavezne kvote od 50% žena u vladi i nadzornim organima javnih kompanija, ili podrška izradi operativnog plana Kantona za provedbu Gender akcionog plana BiH koji je već predložila jedna skupštinska zastupnica.