Saopštenje povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena: OVE GODINE IMAMO ŠANSU ZA PROMJENU

Prije nekoliko dana, Goran Samardžić, urednik i suvlasnik izdavačke kuće Buybook je dao ostavku na sve funkcije koje je obavljao u ovoj izdavačkoj kući.

Javno je zatražio izvinjenje, direktno od žene kojoj je slao seksističke poruke i koju je uznemiravao, ali i od cjelokupne bh. javnosti. Ovaj presedan nas je podsjetio da jasnim i javnim pozivanjem na odgovornost možemo utjecati na stvaranje novih praksi i odgovora na seksizam i kršenje ljudskih prava žena.

U oktobru 2018. godine imamo priliku da značajno utičemo na demokratske procese. Sve zajedno imamo šansu ne samo da zagovaramo za kvote ili za nove institucionalne mehanizme koji će bolje štiti žrtve od nasilja, već i da odlučujemo da li ćemo učiniti ovo društvo iole pristojnim i mogućim za život za sve nas.

Glas na biračkom mjestu može biti snažan – i koga kod da izaberete, ne zaboravite da će vam treba odgovarati za taj glas, u najmanju ruku na način na koji je odgovarao i Goran. Ovo je godina u kojoj moramo zahtijevati odgovore na pitanje kad će biti kažnjeni policajci koji tuku žene koje protestvuju, kad će biti izjednačene porodiljske naknade, kad će sigurne kuće dobijati dovoljno sredstava za rad, kad će radna inspekcija kažnjavati poslodavce koje otpuštaju žene zbog njihovog spola ili trudnoće, kad će se nabaviti dovoljno lijekova za pacijentice_e na onkologiji i kad će biti dovoljno novca za obrazovanje sve naše djece.

Dva su načina promjene: jedan je sporiji – institucionalni, a drugi je bolniji i revolucionarniji. Prvi se svakako neće desiti sam od sebe, i za njega je potreban neumoljiv pritisak građanki i građana BiH. Mi se svakako zalažemo za institucionalne promjene, ali ako ne postoje realni planovi i ozbiljna politička volja, promjene će se morati dešavati na druge načine. Prva pobjeda #metoo pokreta u BiH, koliko god sitna bila, kao i otpor hrabrih žena u Kruščici, pokazuju nam da naši glasovi imaju tu snagu, mi imamo tu moć da zajedno pomjerimo i promijenimo stvari!

Ne zaboravite da su žene bile na čelu svake važnije mirnodopske  društvene promjene!

Ne agonizirajte, organizirajte se!