Akademija ravnopravnosti

Akademija ravnopravnosti_narandzastiFondacija Friedrich Ebert i Sarajevski otvoreni centar, pokretanjem Akademije ravnopravnosti, su nastojali stvoriti novu platformu za političko liderstvo i prostor za udruženo djelovanje zastupnica_ka, liderki_a političkih stranaka i organizacija civilnog društva.

Ciljevi Akademije ravnopravnosti su:

  • jačanje kapaciteta političkih liderki i lidera u oblasti ravnopravnosti spolova i politika ravnopravnosti deprivilegovanih grupa u BiH, u svrhu unapređenja prava građanki i građana Bosne i Hercegovine;
  • jačanje saradnje između donositeljica i donositelja odluka sa predstavnicama i predstavnicima organizacija civilnog društva u BiH.

Akademija ravnopravnosti je namijenjena:

  • zastupnicama i zastupnicima, tj. poslanicama i poslanicima parlamenata na kantontalnom, entitetskom i državnom nivou;
  • članicama i članovima partijskih organa parlamentarnih političkih stranaka
  • savjetnicima_ama lidera_ki političkih stranaka i ministara_ki na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, koje_i su zainteresovane_i da jačaju sopstvene kapacitete i rade na identifikovanju i provedbi konkretnih rješenja koja će unaprijediti ravnopravnost spolova, te položaj deprivilegovanih grupa u našem društvu.

Struktura Akademije ravnopravnosti:

Svaka generacija Akademije ravnopravnosti ima priliku učestvovati na edukativnom programu koji se sastoji od četiri modula, od kojih je jedan i studijska posjeta. Moduli se sastoje od predavanja, radionica, diskusija i sastanaka sa predstavnicama i predstavnicima organizacija civilnog društva. Predavači_ce na Akademiji ravnopravnosti dolaze iz političke prakse, međunarodnih organizacija, institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova, akademske zajednice, medija te organizacija civilnog društva iz BiH i regije.

Akademija ravnopravnosti 2016. je projekat koji se realizuje u partnerskoj saradnji Fondacije Friedrich Ebert i Sarajevskog otvorenog centra, a podržan je od strane Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA).

 

 

Konkurs za učešće na Akademiji ravnopravnosti 2017 Šta nas očekuje na trećem modulu Akademije ravnopravnosti 2016? Šta nas očekuje na drugom modulu Akademije ravnopravnosti 2016? Upoznajte učesnice i učesnike Akademije ravnopravnosti 2016. Šta nas očekuje na prvom modulu druge generacije Akademije ravnopravnosti? Konkurs za učešće na Akademiji ravnopravnosti 2016 Šta nas očekuje na trećem modulu Akademije ravnopravnosti? Akademija ravnopravnosti, osvrt na studijsku posjetu Zagrebu Perspektiva učesnica/ka Akademije ravnopravnosti: Damir Arnaut: Jednakopravnost i bolji život su ipak mogući u BiH Perspektiva učesnica/ka Akademije ravnopravnosti: Maja Gasal-Vražalica: Iza svake uspješne žene, stoji niz uspješnih žena! Šta nas očekuje na drugom modulu Akademije ravnopravnosti? Šta nas očekuje na prvom modulu Akademije ravnopravnosti?