Za zasluge i motivaciju: dodjeljene Nagrade za unapređenje ljudskih prava LGBTI osoba u BiH

Izvor: N1
Izvor: N1

Sarajevski otvoreni centar već drugu godinu zaredom dodjeljuje Nagradu za unapređenje ljudskih prava LGBTI osoba u BiH. Nagrada se dodjeljuje osobama/institucijama i medijima/novinarima_kama koje su tokom protekle godine istakle i u velikoj mjeri doprinijele zaštiti i promociji prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans* i interspolnih osoba u Bosni i Hercegovini.

U okviru programa za obilježavanje Maja/Svibnja – mjeseca ravnopravnosti LGBTI osoba, ove godine nagrada je dodijeljena gender institucionalnim mehanizmima: Agenciji za ravnopravnost spolova BiH, Gender centru FBiH i Gender centru RS-a kao institucijama koje su u protekloj godini značajno doprinijele poboljšanju stanja za LGBTI osobe. Njihovo nesumnjivo opredjeljenje za ravnopravnost i inkluziju LGBTI osoba u glavne tokove bh. društva, kao i uključivanje konkretnih mjera za promociju i zaštitu prava ‎LGBTI osoba u godišnje operativne planove za provedbu Gender akcionog plana, postavlja sva tri gender institucionalna mehanizma kao institucionalne pionirke u ovoj borbi.

Od kategoriji Mediji/novinari_ke, N1 je prepoznat kao medij koji je u prošloj, ali i ovoj godini na profesionalan i etički način izvještavao o LGBTI osobama, te o problemima s kojima se ova društvena grupa svakodnevno suočava: odbacivanje, nasilje (zločin iz mržnje) i diskriminacija, kroz niz emisija i priloga. Nagradu je dobila i nezavisna novinarka Kristina Ljevak koja se već gotovo 10 godina hrabro bavi političkim, kulturnim i socijalnim pitanjima LGBTI osoba u našoj zemlji. Pisanje Kristine Ljevak je primjer odgovornog novinarskog angažmana, koji podrazumijeva ličnu inicijativu, kreativnost i otvaranje prostora za tekstove u kojima se pažnja posvećuje poslovnim uspjesima, umjetničkim izazovima i različitim prilikama vezanim za LGBT osobe, ne samo zbog njihovih seksualnih identiteta, već zato što su ljudi o kojima vrijedi pisati. Kristina kao novinarka, kroz svoj posao javno govori o LGBTI osobama kroz važne društvene teme odgovorno, kreativno, kontinuirano i dosljedno.

Prošlogodišnji dobitnici_e Nagrade za unapređenje ljudskih prava LGBTI osoba u BiH su Josip Bilandžija, u ime MUP-a Kantona Sarajevo, te novinarke Marija Arnautović i Selma Boričić u ime Radija Slobodna Evropa.

Sarajevski otvoreni centar će nastaviti s dodjelom ove nagrade i naredne godine, te najavljujemo da će u decembru biti će otvoren konkurs za nominiranje osoba i institucija za ovu Nagradu, a u prvoj polovini 2017. godine, žiri će odabrati uži krug i dobitnike_ce Nagrade.