Više od 1000 policijskih službenika_ca KS će proći obuku o krivičnim djelima nad LGBT osobama

DSC_0023 smallU prostorijama Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, 31. marta, 2014. godine, održana su prva dva časa edukacije o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu kao motivima izvršenja krivičnih djela za policijske službenike_ce policije Kantona Sarajevo u okviru permanentne obuke i njene oblasti Rad policije u zajednici, uz podršku Sarajevskog otvorenog centra. Tokom svake sedmice narednih godinu dana, policijske službenice_ci će učiti o prepoznavanju krivičnih djela počinjenih iz predrasude na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, te postupanju prema LGBT osobama žrtvama ovakvih krivičnih djela. Oko 1500 policijskih službenika policije Kantona Sarajevo će do marta naredne godine proći kroz ovu edukaciju.

Sigurnost i zaštita ljudskih prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba u Bosni i Hercegovini zahtjevaju brzu, profesionalnu i adekvatnu reakciju svih bosanskohercegovačkih policijskih agencija, pogotovo u svjetlu povećane vidljivosti LGBT osoba kroz rad organizacija civilnog društva i neformalnih aktivističkih grupa koja rezultira i povećanjem broja kršenja ljudskih prava LGBT osoba u BiH. Jednak tretman u zaštiti ljudskih prava mora biti obezbijeđen svim građanima_kama. S druge strane, LGBT osobe često trpe nasilje fizičko, verbalno ili psihičko, a zbog stida ili straha da će se nasilje povećati ukoliko se nasilnici prijave policiji, te zbog nepovjerenja u policiju i državne strukture zaštite protiv nasilja, ne prijavljuju nasilje. 86% LGBT osoba koje su pretrpjele fizičko nasilje, to nisu prijavile. Institucije koje štite sigurnost imovine i lica moraju biti stub sistema sigurnosti za sve građane_ke, pogotovo one koje se nalaze u najranjivijem položaju i koji_e pripadaju marginalizovanim grupama u bosanskohercegovačkom društvu.

Sarajevski otvoreni centar će i dalje nastaviti sarađivati s MUP-om i Policijom Kantona Sarajevo na obuci policijskih službenika_ce u suočavanju sa dva problema: povećanog stepena kršenja ljudskih prava LGBT osoba, te građenju odnosa povjerenja LGBT osobe u policijske službenike_ce.