U maju za ravnopravnosti LGBTI osoba

socI ove godine, 17.maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT), Sarajevski ovoreni centar počeo je obilježavati još početkom mjeseca maja. Mjesec maj želimo da bude mjesec ravnopravnosti lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i interspolnih (LGBTI) osoba, kao jednakopravnih građana i građanki ove zemlje. Zajedno sa drugarima i drugaricama iz drugih organizacija civilnog društva organizovali_e smo zajednički program koji se tokom cijelog maja provodi.

Povodom 17. maja, diljem svijeta, organizacije, aktivisti i aktivstkinje, saveznici i saveznice, LGBTI osobe i njihove porodice, zajedno dižu glas i zahtijevaju život bez diskriminacije, stigmatizacije i nasilja.

 

Ulična akcija i spontana protestna šetnja

Sarajevski otvoreni centar odlučio je i ove godine na 17. maj ukazati na potrebu za unapređenjem ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans i interspolnih osoba. Odlučili_e smo da pred početak sjednice, koja se održavala isti dan sa početkom u 9h u zgradi Parlamenta Federacije BiH, uz mirno protestno stajanje, parlametarcima i parlamentarkama podijelimo PROGLAS, sa pet konkretnih zahtjeva. Neki zastupnici_e su se srdačno pozdravljali_e i stavljali_e bedževe duginih boja kao znak podrške, neki su pogledali_e i poslušali_e što smo imali_e za reći, a samo rijetki_e su prošli pored nas.

13254864_946769035443369_871657345114430404_oNivo predrasuda prema LGBTI osobama je i dalje visok. Zbog toga, svaka naša akcija upućena ka donosiocima odluka mora biti vidljiva ali i istrajna. Svjesni smo da niti jedna skupina kroz istoriju, prava nije dobila, već se za njih izborila. Želimo da se zastupnici_e Parlamenta Federacije ali i drugih institucija iskreno i intenzivno posvete ravnopravnosti LGBTI osoba u BiH.

Nakon mirnog protestnog stajanja, podjele informativnog materijala, podjele proglasa, desila se i spontana šetnja obalom Maka Dizdara. Priključili_e su nam se prijatelji_ce, saradnici_e, poznanici_e. Neki_e su našu spontanu šetnju već nazvali_e nultim prajdom u BiH. Zastave duginih boja su se vijorile. Nije mnogo koraka, ali je važnih nekoliko minuta.

 

Važno je institucionalno djelovati

Isti dan, 17. maja, Sarajevski otvoreni centar je održao prezentaciju Rozog izvještaja, za sada jedinog sveobuhvatnog izvještaja koji se tiče stanja i prava LGBTI osoba u BiH. Prezentacija je održana u Mediacentru sa početkom u 12h, gdje su s nama bile i Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevine Norveške, Marie Bergström, šefica razvojne saradnje Ambasade Švedske, kao i Mary Ann Hennessey šefica ureda Vijeća Europe u BiH i direktorica Gender Centra FBiH, Ana Vuković.

Istaknuti su pomaci i napretci, u protekloj godini, prvenstveno u saradnji sa institucijama, ali i ono na čemu i dalje treba raditi – efikasnije procesuiranje napada na LGBTI osobe i mjesta okupljanja, sankcionisanje govora mržnje, pravni okvir za istospolne zajednice, kao i regulisanje stanja transrodnih osoba.

 

Simbolična kampanja širom grada

I ove godine, zauzeli smo javni prostor, uličnom kampanjom. Stubni panoi koje možete vidjeti u Sarajevu, ove godine su ipak izazvali više pažnje, nego prošle godine. Od početka maja mjeseca, kada je počela kampanja, „dušebriznici“ su skinuli već nekoliko panoa. Očigledno još uvijek naše društvo ne može da prihvati da „Lezbejke, gej, biseksualne, trasnrodne i interspolne osobe čine 10% svakog drustva“. Pa tako i našeg.

 

Prisjećamo se važnog datuma

Na 17. maj prije 26 godina, Svjetska zdravstvena organizacija je ukolnila homoseksualnost sa liste Međunarodne klasifikacije bolesti. Iako je prošlo 26 godina čak i u zemljama gdje je homoseksualnost dekriminalizovana (kao kod nas) lezbejke, gej, biseksualne, trans osobe i interspolne osobe i dalje su stigmatizovani_e, marginalizovani_e i u strahu od nasilja, i to ne samo od strane društva ili države, već i u krugu porodice.

Naše aktivnosti se nastavljaju, naša vidljivost može biti samo veća i više nema povratka.

Kako jedna od poruka kaže: „Mržnja je bolest, a ne homoseksualnost“.

Sretan IDAHOT! Neka živi ljubav. I različitost.