U BiH opravdavanje seksualnog i fizičkog nasilja nad ženama postaje sve učestalije

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, sastavljena od pravnih i medijskih eksperata_ica donijela je 20.07.2017. Odluku kojom je portalima radiosarajevo.ba i slobodnabosna.ba sugerisano da uklone objavljeni youtube video blogera Amira Hadžića pod nazivom Današnje djevojke i da ubuduće izbjegavaju objavljivanje i davanje medijske pozornosti sadržajima koji promoviraju bilo koji oblik nasilja, diskriminacije, omalovažavanja, kao što je u konkretnom slučaju učinjeno u sadržaju videa “Današnje djevojke”, kada su u pitanju žene. Ovu Odluku možete pronaći na sljedećem linku.

Pored Sarajevskog otvorenog centra još 30 građana_ki BiH reagovalo je i podnijelo žalbu Vijeću za štampu tražeći da se navedeni video uradak skine sa stranica ovih portala jer opravdava silovanje i potiče na nasilje prema ženama. (https://soc.ba/reagujmo-na-opravdavanje-fizickog-i-seksualnog-nasilja-nad-zenama/)

Uredništva oba portala uklonila su sporni video, a uredništvo portala radiosarajevo.ba izrazilo je žaljenje što je došlo do prenošenja sadržaja kojima se opravdava seksualno i fizičko nasilje nad ženama i izrazili posvećenost zaštiti i promociji ljudskih prava.

Činjenica koja zabrinjava je da opravdavanje seksualnog i fizičkog nasilja nad ženama postaje sve izraženiji trend u bosanskohercegovačkom društvu u kojem učestvuju mlade osobe, kako muškarci, tako i žene. Naime, nakon javne reakcije Sarajevskog otvorenog centra na prenošenje spornog videa na ova dva portala, ponukani još jednom video reakcijom Amira Hadžića u kojoj je branio svoje stavove i tvrdio da su njegove riječi pogrešno interpretirane, te prozivao SOC, veliki broj njegovih pratitelja i pratiteljica reagirao je šaljući prijetnje, upozorenja i uvrede putem facebook stranice i e-mailova Sarajevskog otvorenog centra, braneći iznesene stavove i tvrdeći kako u njima nema ništa pogrešno, te da je Amir Hadžić samo opisao mlade žene u BiH koje svojim ponašanjem same izazivaju seksualno i fizičko nasilje.

Da ovakva reakcija nažalost nije izolovan slučaj, i da u BiH negiranje i opravdavanje seksualnog i fizičkog nasilja nad ženama ukazuje i činjenica da su administratorice online feminističke facebook stranice Krajnje neuračunljive (https://www.facebook.com/krajnjeneuracunljive/) dobile prijetnje nasiljem, upravo fizičkim i seksualnim, zbog ukazivanja na ovaj problem, o čemu više možete naći na odličnom tekstu objavljenom u Školegijumu. (http://www.skolegijum.ba/tekst/index/1326)

Jasno je da ovakav odnos mladih u BiH prema degradiranju, seksualnom i fizičkom nasilju nad ženama, ukazuje na veći problem ukorijenjenosti mizoginije u sve sfere bosanskohercegovačkog društva koji je neophodno rješavati kroz sistem obrazovanja, ali i kroz jasne i brze reakcije osude i sankcionisanja ovakvog ponašanja.