Reagujmo na opravdavanje fizičkog i seksualnog nasilja nad ženama!

Portali Radio Sarajevo i Slobodna Bosna 27.06.2017. godine objavili su tekstove https://www.radiosarajevo.ba/multimedia/video/hit-na-internetu-kako-bosanac-opisuje-danasnje-zene/266862 i http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/55158/sta_s_ozenit_bosanskohercegovachki_youtuber_rasturio_novim_videom_kojeg_je_vidjelo_milion_ljudi_video.html. Ovim tekstovima navedeni portali promovišu video s Youtube kanala blogera Amira Hadžića, pod nazivom ”DANAŠNJE DJEVOJKE”. u kojem on predstavlja ženske osobe kao seksualne objekte, opravdava silovanje, i potiče na nasilje nad ženama.

Amir Hažić započinje svoj video tvrdnjom da ”obmotane” (pokrivene) djevojke čuvaju moral, a one koje su ”razderane, izbušene, probijene, razgolišene” ne mogu biti nazvane ”normalnima”. Nakon toga izjave u videu se baziraju na vrijeđanju ženskog tijela kako bi ukazao na ”poruku” koju žene šalju svojim izgledom, odnosno oblačenjem koje ističe njihove dijelove tijela. ”Poruka” koju žene svojim oblačenjem šalju muškarcima, po Amiru Hadžiću, jeste ”dođi, uzmi me za ruku, vodi me gdje hoćeš, i radi sa mnom šta hoćeš”. On nadalje navodi da je to zapravo ”reklama njenog tijela”, a žene koje na taj način ”reklamiraju” svoje tijelo opisuje kao ”loše supruge, još gore majke” za koje je sasvim očekivano da ih muškarac u braku ”degenječi, nabije boksom, nabije nogom…”.

Ovakvim izjavama Amir Hadžić otvoreno poziva na i opravdava nasilje nad ženama, svaljujući krivicu za izvršeno nasilje na same žrtve i opravdavajući ponašanje nasilnika.

Amir Hadžić također kaže da on nije ”nikakav moralista i anđeo”, ali da zna šta je normalno, a to su žene koje se ”normalno” obuku i dotjeraju. ”Naravno da djevojka treba držati do sebe, da ne bude rugafet. Treba dlačurde da siječe, da se dotjeruje, da se miriše, da kad razgovaraš s njom znaš je li pričaš sa ženskom ili s međedom”.

Zaključak videa je da djevojke koje su ”razderane, izbušene, probijene, razgolišene” ne postižu ono što ”misle da postižu”, nego stvaraju kontra efekat. Amir Hadžić tvrdi da djevojke misle da ih se smatra ”dobrom mačkom”, ali ustvari ih smatraju ”jeftinom i lahkom, i samo razmatraju međusobno na kafama kako bi te koji: bi l’ te na sudoperu, stolu, ili frižideru”. Niko od ”normalnih” muškaraca takvu ne želi za majku svoje djece, kaže Amir Hadžić. To su, prema Hadžiću, žene koje žele ”skupe večere, torbe, čizme, mobitele, da joj sve to neko plaća, da svi vide kako ona živi na visokoj nozi”. A muškarci su ti koji sve to plaćaju zbog ”malo rupe”. Hažić nadalje opravdava silovanje izjavom ”…onda kaže desilo se silovanje… Pa gdje se neće desiti?! Sama provociraš momčiće!

Portali radiosarajevo.ba i slobodna-bosna.ba ne samo da su prenijeli ovaj video, te samim tim širili govor mržnje i opravdavanje silovanja i nasilja nad ženama, nego su i tekstovima koji su pratili video pohvalili i istakli kao duhovit i relevantan: „Nema sumnje da je osvojio simpatije mnogih. U videu “Današnje djevojke” Amir se osvrće na polugole cure, govori o njihovom pretjeranom šminkanju, push-up grudnjacima, selfiejima, twerkanju, a veći dio videa govori o sponzorušama. (slobodna-bosna.ba)” i “Počevši od pocijepanih pantalona, skupe odjeće i telefona, grudi i istaknute zadnjice, Amir Hadžić je opisao današnje žene. Njegovi snimci često nasmijavaju cijeli region, a sada se pozabavio današnjim trendovima, pa je rekao i kakve žene treba da budu, a kakve su danas. Većina njegovih fanova su se složili s njim, a pogledajte šta je sve ispričao. (radiosarajevo.ba).

S obzirom da je sporni video zaista mizogin i koristi se za opravdavanje krivičnih djela nad životima i tijelima žena, a prateći tekstovi koji su portali objavili uz njega ga najavljuju kao smiješan i relevantan, Sarajevski otvoreni centar reagovao je i prema uredništvima portala, tražeći da osude govor mržnje i objave izvinjenje žrtvama silovanja i nasilja u porodici zbog promovisanja takvog sadržaja. Prijava je upućena i Vijeću za štampu u BiH zbog povrede Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Pozivamo vas da u što većem broju zajednički reagujemo na ovakav mizogini govor i opravdavanje nasilja, fizičkog i seksualnog, nad ženama, te da prijavu koju možete naći u pdf-u na sljedećem linku, uputite na e-mail adrese Vijeća za štampu u BiH, te portala Radio Sarajevo i Slobodna Bosna koje također možete naći u navedenom pdf dokumentu.