U Banja Luci održan okrugli sto na temu prava na slobodu okupljanja

U susret 10.12. – Međunarodnog dana ljudskih prava danas smo u Banja Luci održali okrugli stol na temu ljudskih prava LGBTI osoba: „Pravo na slobodu okupljanja: između zakona i prakse“.

Uvodna izlaganja su dale Amila Kurtović i Ajla Šrbić, autorice publikacija Sloboda okupljanja u labirintu zakona: Analiza bh. zakonodavstva u oblasti slobode okupljanja i Cijena protesta: Prakse nadležnih institucija u oblasti slobode okupljanja u BiH. Uglješa Vuković iz organizacije Transparency International BiH, govorio je o iskustvima organizacija civilnog sektora prilikom prijave i održavanja javnih okupljanja, a Igor Ličina, predstavnik Misije OSCE u BiH o iskustvima Misije u usklađivanju domaćeg zakonodavstva i praksi s međunarodnim standardima. Okrugli sto je moderirala Aida Malkić, rukovoditeljica programa u Sarajevskom otvorenom centru.

Pravo na slobodu mirnog okupljanja jedno je od najznačajnijih sredstava sudjelovanja građana u političkim procesima demokratskih društava te je predmet zaštite u brojnim međunarodnim i regionalnim dokumentima o ljudskim pravima, čija je članica i Bona i Hercegovina. Zbog toga su panelisti_ce govorili_e o preporukama i standardima koji bi trebali biti ispoštovani kada su u pitanju javna okupljanja vezana za ljudska prava LGBTI osoba, te se osvrnuli_e na rezultate sprovedenih istraživanja u ovoj oblasti. Također, govorilo se i o trenutnoj praksi nadležnih institucija vezano za slobodu okupljanja, te o iskustvima organizacija civilnog sektora prilikom prijave i organiziranja javnih okupljanja.

Okrugli sto realizovan je u sklopu projekta „Unapređenje pristupa slobodi okupljanja u Bosni i Hercegovini” kojeg implementira Sarajevski otvoreni centar, a finansijski podržava Fond Matra Ambasade Kraljevine Nizozemske.