Trans* dijalog u BiH

trans-poster-900_0Trans radionica osnaživanja

U aprilu mjesecu, Sarajevski otvoreni centar je uz podršku Švedske SIDA-e, zajedno sa neformalnom grupom Trans* BiH, organizovao dvodnevnu radionicu osnaživanja trans* osoba iz BiH, sa gostima iz regiona – Trans Aid iz Hrvatske, Queer Montenegro iz Crne Gore i TransAkcija iz Slovenije.

Petnaest prisutnih je dva dana, diskutovalo i razmjenjivalo ideje i mišljenja, vezano za proces tranzicije, izazova s kojima se suočavaju i medicinskih procedura te formalnog (ne)postojanja u zakonskim okvirima država u regionu ali i u BiH. Upoznali smo se sa postojećim opcijama prilagodbe pola za trans* osobe u regionu, o zakonskom priznavanju pola te pričali o transfeminizmu.

Neizostavan i možda najvažniji dio bile su interaktivne radionice ličnog osnaživanja i jačanja trans* zajednice, obzirom da kroz Trans Mrežu Balkan postoji dobra komunikacija i saradnja između trans* osoba u regionu. Dva dana razgovora, smijeha, sigurnog prostora i mnogo naučenih lekcija su samo uvertira za nastavak trans* price u BiH.

Trans* studija

Sarajevski otvoreni centar trenutno priprema opsežnu studiju, prvu ovakve vrste, koja će u svom uvodnom dijelu predstaviti razvoj trans* pokreta i njegovo (ne)prihvatanje u okviru LGB zajednice, te pregled položaja trans* osoba u BiH ali i regiji te novih inicijativa koje se javljaju.

U sklopu studije predstaviće se i rezultati istraživanja – iskustva i potrebe trans* zajednice u BiH, a koje su vezane za sve važne segmente života trans* osoba: porodica, obrazovanje, zaposlenje, zdravstvo, zakonske uredbe, javni prostor. Cilj ovog dijela studije i samog istraživanja jeste da pomogne pri razvijanju zakona i strategija koje će unaprijediti živote i prava trans* osoba u BiH.

Naposlijetku, kroz studiju pružiće se i konkretan prijedlog modela zakona, odnosno optimalno pravno rješenje, koje bi na sveobuhvatan način regulisalo pitanje pravnog položaja transrodnih osoba u Bosni i Hercegovini. Ovo se posebno odnosi na pitanje diskriminacije u pogledu uvažavanja individualnih, ekonomskih i socijalnih prava; postupka prilagodbe pola te ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, kao i pravnih posljedica prilagodbe pola.

Ovu studiju, potpomaže i podržava Astraea Lesbian Foundation for Justice i USAID.

transKonferencija – Dijalog o transrodnosti

Sa studijom, već početkom juna 2015. godine, Sarajevski otvoreni centar organizuje Konferenciju pod nazivom – Dijalog o transrodnosti: trans* kao političko i zdravstveno pitanje, gdje otvaramo prostor za dijalog između predstavnika_ca institucija i trans* osoba u BiH, sa gostima iz regiona. Na konferenciji ćemo ugostiti satručnjake_inje iz oblasti zdravstva i civilnog društva, kao i pravnike_ce koji_e su radili na zagovaranju trans* pitanja u svojim zemljama.

Specijalna gošća Konferencije je prof. Susan Stryker, direktorica Instituta za LGBT studije pri Univerzitetu Arizona, SAD, koja je i autorica knjige „Transgender history“. Konferenciju organizujemo uz pomoć i podršku Astraea Lesbian Foundation for Justice i Američke ambasade u Sarajevu.

Za Sarajevski otvoreni centar 2015. godina je ključna za početak aktivnog zagovaranja prava trans* osoba u BiH.