Šest LGBT osoba iz BiH tražilo azil u 2014. godini

klixSarajevski otvoreni centar u 2014. godini zabilježio je šest slučajeva zahtjeva za azil u zemlje Evrope i Sjedinjenih Američkih Država i to pet na osnovu seksualne orijentacije i jedan na osnovu rodnog identiteta.

Kako navode, osobe koje su se obratile Sarajevskom otvorenom centru radi podrške u procesu traženja azila kao razloge traženja azila navodile su psihičke
poteškoće zbog života u homofobnoj i transfobnoj sredini, psihičko i fizičko nasilje, diskriminaciju pri zapošljavanju i progon koje trpe zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.Najveći broj ovih upita došao je od LGBT osoba koje žive u manjim urbanim ili ruralnim sredinama u Bosni i Hercegovini.

Od početka 2015. godine Sarajevski otvoreni centar je primio već četiri upita za podršku u procesu traženja azila na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta i to tri zahtjeva na osnovu seksualne orijentacije i jedan na osnovu rodnog identiteta.

Iz Sarajevskog otvorenog centra upozoravaju da ovo upućuje na zabrinjavajući trend porasta broja LGBT osoba koje podnose zahtjeve za azil s namjerom da trajno napuste Bosnu i Hercegovinu što je još jedan od pokazatelja da državne institucije u Bosni i Hercegovini nedovoljno i neefikasno rade na zaštiti ljudskih prava i inkluziji LGBT osoba u bh. društvo.

Izvor: Klix.ba