Coming Out – naša borba koja se nastavlja!

14804763_10154288099069678_1815528795_nOvo su i moje ulice!“ – pisalo je na jednom od transparenata koje su aktivistkinje i aktivisti Sarajevskog otvorenog centra, kao i naši prijatelji i prijateljice, držali u 45-minutnom performansu, koji je održan 25.10.2016. godine u centru Sarajeva, povodom Coming Out dana.

Ovo jesu i naše ulice. I pored mnogobrojnih komentara, dobacivanja  sa kojima se kao lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, transeksualne i interspolne osobe susrećemo u svakodnevnim situacijama, izašli_e smo na ulice, koje su naše jednako kao i svačije.

Mjesec oktobar je mjesec kada se obilježava Coming Out dan. Dan kada želimo da podignemo svijest da smo tu oko vas, iako se mi kao lezbejke, gej, biseksulane, transrodne, transeksualne i interspolne osobe svakodnevno autamo – slučajno ili namjerno, otkrivamo svoj rodni identitet (koji nije uvijek u skladu sa pripisanim nam rođenjem) ili seksualnu orijentaciju koja je drugačija od heteroseksualne.

Ovo je važan dan i važan proces u životu svake i svakog od nas. Direktno utječe na naše živote, na naš posao, na naše školovanje, na naše partnerske odnose, podršku koju dobijemo ili ne dobijemo od naših bližnjih, samo zato jer ne pripadamo heteropatrijarhalnom uređenju na koje je društvo naviklo vijekovima, iako nije uvijek bilo tako.

Coming out – obznanjivanje svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta je cjeloživotni proces, ali nam omogućava da živimo autentično, bez laži i slobodno u zemljama i na prostorima gdje je to moguće. Mi još nismo stigli tamo.

Zato stojimo. Zato smo ponosno stajali_e 45 minuta, jer mi smo tu, oko vas.

Akcija pod nazivom „Naši životi postoje i izvan četiri zida“ skrećemo pažnju na to da naša vidljivost vodi do većeg prihvaćanja LGBTI osoba, smanjenja diskriminacije i nasilja, koje se dešava skoro svakodnevno i skoro uvijek prolazi neprimijećeno. Mi jesmo dio ovog društva, gdje živimo, radimo, stvaramo, učimo i doprinosimo na način na koji najbolje znamo, za bolje svih.

Ovaj „izlazak iz ormara“, izloženost pogledima javnosti, samo je jedan korak, djelić slobode i poruka da želimo dostojanstven život.

Naše borbe su i vaše borbe, stoga su i lezbejke, gej, biseksulane, transrodne i interspolne osobe dio ovog društva. Dok god ne budemo svi_e ravnopravni_e članovi i članice ovog društva, mi ćemo nastaviti da izlazimo i da djelujemo.

Da li je sloboda ako ne mogu slobodno da volim koga želim?“ pitanje je koje svi_e možemo sebi postaviti.

Hvala onima koje_i su pružili_e podršku. Ali hvala i onima koji svojim djelovanjem i govorom mržnje i pozivanjem na nasilje, šalju jasne poruke da ovo nije društvo za nas, jer tim nam dajete vjetar u leđa. Mi ćemo nastaviti da stojimo, da razgovaramo, da mijenjamo, da djelujemo.

Niko nije slobodan, dok svi_e nismo slobodni_e!

Nama je Coming Out svaki dan!