Sarajevski otvoreni centar osuđuje napad na aktviste_kinje udruženja Okvir

diskriminacijaSarajevski otvoreni centar osuđuje napad koji se desio 24.03.2013. godine u kojem su napadnuti aktivisti_kinje udruženja Okvir, te ovim putem želimo da istaknemo da su lezbejke, gej muškarci, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe svakodnevno meta diskriminacije i nasilja u bh. društvu na osnovu njihove seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, ali da zbog straha i nepovjerenja prema državnim institucijama, zbog njihovog nedovoljnog zauzimanja za zaštitu prava LGBT osoba, ovi slučajevi najčešće ostaju neprijavljeni.

Oštro osuđujemo ovaj, kao i sve slične zločine iz mržnje, počinjene na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i tražimo od svih nivoa vlasti da reaguju i javno osude ovaj zločin, te da u budućnosti adekvatno reaguju na sve slučajeve diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama.

Ovaj slučaj, kao i svi slični koji su se desili, mora dovesti do veće osviještenosti i senzibiliziranosti, kako državnih institiucija, tako i javnosti uopšte, o situaciji u kojoj se LGBT osobe nalaze u BiH, te dovesti do odgovarajuće regulacije i procesuiranja diskriminacije i nasilja na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, te smanjenja homofobije i transfobije u bh. društvu.

Podsjećamo da je BiH u svim relevantnim međunarodnim i regionalnim izvještajima kritizirana zbog nespremnosti i inertnosti državnih institucija da pruže zaštitu pravima LGBT osoba na jednak način na koji bi ona trebala biti pružena svim građanima_kama BiH.

Više o samom događaju možete pročitati na sljedećem linku.