Reakcija na govor mržnje psihoterapeutkinje Vahide Djedović

Sarajevski otvoreni centar, zajedno s Tuzlanskim otvorenim centrom i Fondacijom Krila Nade, uputio je zahtjev Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla kojim je zatraženo da se UKC ogradi od stavova zaposlenice Vahide Djedović koja je iskoristila dobiveni medijski prostor kako bi širila govor mržnje prema LGBTI osobama u BiH. Ovakvim nedopustivim i pogrešnim pristupom koji se zasniva na patologizaciji homoseksualnosti, koja je skinuta s liste bolesti još prije 20 godina, Djedović ostavlja mogućnost da će ovakvim stavovima i ponašanjem narušiti mentalno zdravlje svojim pacijentima_cama.

Naime, 18.05.2017. godine na portalu Kameleon.ba objavljen je članak psihoteraupeutkinje Vahide Djedović pod nazivom „Oni ne žele gay paradu u Tuzli, a razlog je SAMO JEDAN!“. U ovom tekstu Djedović je podijelila svoje stavove koji se temelje na govoru mržnje prema LGBTI osobama, a koji se odnosi na protest koji je održan 13.05.2017 ispred Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo zbog kršenja prava LGBTI osoba.

Ona ovaj protest naziva bespotrebnom „halabukom“ koju su podigli ljudi koji uopće nisu uskraćeni za svoja prava. Kako bi objasnila svoju tvrdnju da LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini imaju potrebna prava, Vahida se referirala na nedavno objavljeni Facebook status Bože Vreće koji se odnosi na njegovo vjenčanje s partnerom, te kaže da „toliko podrške i lijepih želja u ovoj državi još niko nije dobio, pa da je tri puta hetero“. Na osnovu ove izjave jasno je da je psihoterapeutkinja Djedović svoje stavove i zaključke donijela na osnovu Facebook statusa osobe koja je javna ličnost, prije svega podržavana zbog umjetnosti kojom se bavi. Uopšte nije uzela u obzir LGBTI osobe koje nemaju privilegovanu poziciju javne ličnosti koja štiti njegove izbore. Svakodnevno, LGBTI osobe bivaju žrtvama nasilja na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, a – između ostalog – LGBTI osobe u BiH ne mogu sklopiti istospolna partnerstva niti su istospolni parovi na bilo koji način prepoznati kroz bh. zakone.

U nastavku teksta navodi kako je održani protest „samo pokušaj prikrivanja velikih stvari koje su puno bitnije za ovu državu, od nezaposlenosti, korupcije, nepotizma, odlaska mladih iz zemlje… do nesposobne političke troglave aždahe koja samo zamazuje oči ovom, svakako, obnevidjelom i oćoravljenom narodu“, odnosno poređenjem s drugim problemima pokušava umanjiti važnost borbe za ljudska prava manjinske skupine, zato što Bosna i Hercegovina ima drugih problema. Samim tim ona tvrdi da su LGBTI građani_ke BiH građani_ke drugog reda, te da su interesi svih drugih društvenih grupa bitniji od zaštite njihovih prava.

Kako čitaoci i čiteljice ne bi zaključili_e da je psihoterapeutkinja došla do ovih zaključaka samo na osnovu Facebook statusa Bože Vreće i pojavnosti „velikih stvari“, odnosno velikih problema, koji se pokušavaju prikriti protestom LGBTI osoba, Djedović se oslonila i na svoju psihoterapeutsku struku, te izjavila kako je u „psihološkom smislu ovo nametanje osjećaja krivnje svima onima koji ih ne podržavaju: “Ne radimo vam ništa loše, a opet ste protiv nas.”

Takođe tvrdi da je održani protest manipulativnog karaktera koji za cilj ima dobivanje emotivne pažnje kako bi LGBTI osobe mogle jadikovati o svojim životnim problemima, te identifikovati se s ulogom žrtve. Potreba za pažnjom, kako kaže Djedović, javlja se kod osoba koje u djetinstvu nisu imale dobar kontakt s važnom osobom, a najčešće majkom.

Stoga je neophodno ograđivanje od ovih površnih i homofobnih stavova, te je potrebno  sprovesti edukaciju zaposlenih u UKC-u zarad senzibilizacije prema LGBTI osobama. Diskriminacija je zabranjena i Zakonom o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini, što bi značilo da je iznošenje diskriminatornih stavova kršenje i zakona koji podrazumijeva i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Zarad boljeg rada i odnosa s pacijentima_cama u budućnosti smatramo da je edukacija zaposlenih u UKC-u i više nego potrebna, jer bi Univerzitetski klinički centar trebao biti mjesto njegovanja ljudskih prava i osuđivanja diskriminacije i govora mržnje.