Radiosarajevo.ba, 19.08.2013. – Info sesija: Politički korektno izvještavanje o paradi ponosa

radiosarajevoSarajevski otvoreni centar i Internews pozivaju sve novinarke i novinare na petu Info sesiju o LGBT temama koja će se održati u Sarajevu, 21. augusta 2013. (srijeda) u 14h u prostorijama studentskog eFM radija, ulica Zmaja od Bosne 8.

Info sesija je dio projekta koji SOC realizuje u saradnji sa Internewsom, a u toku ove godine, bit će održano osam info sesija.

Cilj info sesija je pružanje osnovnih informacija vezanih za prava i kulturu LGBT osoba, kao i upoznavanje sa korektnom terminologijom, te postizanjem profesionalnog i etičkog izvještavanja. U toku osam sesija novinarke i novinari će imati priliku razgovarati sa gostima i gošćama kako iz regije tako i iz BiH koji se bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Na petoj info sesiji, učesnici će razgovarati o izvještavanju medija za vrijeme održavanja parada ponosa u regiji i svijetu. Matea Popov, gošća iz udruge Zagreb Pride, osvrnut će se na praksu izvještavanja novinara i novinarki u Hrvatskoj, te će govoriti o tome kako se razvijalo medijsko izvještavanje u posljednjih deset godina kada su u pitanju LGBT teme.

Matea Popov se aktivizmom počela baviti 2008. godine kada postaje aktivna u LGBTIQ i feminističkom pokretu volonterski se uključujući u različite organizacije civilnog društva. Godine 2009. godine priključuje se studentskom pokretu otpora Blokada. Potaknuta sa jedne strane socijalnim nepravdama, a s druge strane vidnim nedostatkom demokracije i poštovanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, 2010. godine priključuje se organizaciji zagrebačke Povorke ponosa u kojoj je aktivna i danas. 2011. godine počinje aktivno raditi na zagovaranju LGBTIQ ljudskih prava; kako kroz javno djelovanje tako i kroz edukaciju policije te drugih državnih službenika i službenica, edukaciju i ohrabrivanje same LGBTIQ zajednice.

Od 2012. godine je koordinatorica Zagreb Pride udruženja – queer feminističke i antifašističke grupe koja zagovara LGBTIQ solidarnost, a protivi se nasilju i diskriminaciji protiv LGBTIQ osoba.

Radiosarajevo.ba