Pozivnica za konferenciju o ljudskim pravima LGBTI osoba “Sloboda okupljanja u BiH: postojeće stanje i kako bi trebalo biti”

Sarajevski otvoreni centar ima čast pozvati Vas da prisustvujete tematskoj završnoj konferenciji koja će se održati 10.08.2021. godine u hotelu Courtyard by Marriott na adresi Skenderija 1 u Sarajevu.

Konferencija „Sloboda okupljanja u BiH: postojeće stanje i kako bi trebalo biti“ je jednodnevna konferencija i bit će mjesto podsticanja javne rasprave o pitanjima od interesa za LGBTI osobe, ali i druge društvene grupe u BiH o pravu na slobodu mirnog okupljanja koja su zajamčena Ustavom BiH i brojim međunarodnim konvencijama. Sarajevski otvoreni centar organizira konferenciju kako bi podsjetio nadležne institucije Bosne i Hercegovine i njenih entiteta na obaveze koje je potrebno regulisati u cilju postizanja ravnopravnosti LGBTI osoba u bh. društvu.

Učešće u sklopu panela će uzeti domaći eksperti_ce iz navedene oblasti. Odabirom panelista_ca, Sarajevski otvoreni centar involvirao je predstavnike_ce vladinog, nevladinog i međunarodnog sektora u BiH: Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH, predstavnici_e Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, predstavnici_e Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, predstavnici_e Misije OSCE BiH, te predstavnici_ce međunarodnih i domaćih organizacija civilnog sektora.

Tematska konferencija se održava u okviru projekta “Unapređenje pristupa slobodi okupljanja u BiH” kojeg Sarajevski otvoreni centar provodi u okviru MATRA programa koji je finansiran od strane Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Napomena: Troškovi osvježenja, ishrane i troškovi goriva će biti pokriveni učesnicima_cama koji_e dolaze na konferenciju, dok troškove putarine i smještaja nismo u mogućnosti da pokrijemo. Za refundiranje putnih troškova bit će potrebno sačuvati račun od goriva (račun na datum održavanja konferencije, 10.8.2021.g). Račun od goriva će biti potrebno predati na licu mjesta na dan održavanja tematske konferencije.

Radni jezici konferencije su bosanski, hrvatski i srpski. Molimo Vas da svoje učešće na konferenciji potvrdite Sarajevskom otvorenom centru do 09.08.2021. godine na e-mail: [email protected] ili na broj: +387(33) 551 000.

Tematska konferencija će biti provedena sukladno mjerama i propisima Kriznog štaba zbog trenutne epidemiološke situacije vezane za pandemiju virusom COVID 19, poštujući sve propisane mjere.

Ukoliko imate nekih pitanja, molimo Vas da ih uputite Sarajevskom otvorenom centru na: e-mail: [email protected], broj telefona: +387(33) 551 000, ili putem faxa na broj: +387(33) 551 002.

Preliminarni dnevni red konferencije možete naći ovdje.