Poziv na trening (R)edukovanje homofobije i transfobije

Sarajevski otvoreni centar, u partnerstvu sa Fondacijom Heinrich Böll, Ured za BiH i Fondacijom CURE poziva Vas na

(R)edukovHomophobiaanje homofobije i transfobije: trening za stručnjake_inje iz oblasti mentalnog zdravlja

u okviru projekta koji finansira EU
„Coming out! Zagovaranje i zaštite prava LGBT osoba“

Mjesto održavanja: Hotel Art, Vladislava Skarića, Sarajevo
Datum održavanja: 17 i 18. maj 2014.

Danas se smatra da je medicinska i psihološka pomoć lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim i transrodnim (LGBT) osobama potrebna uslijed činjenice da ih društvo drugačije percipira. Ovo može dovesti do izolacije, depresije i drugih poremećaja uslijed diskriminacije kroz koju prolaze LGBT osobe. Danas, psihijatrijske i psihološke organizacije prepoznaju da seksualna orijentacija nije bolest, te podržavaju prava LGBT osoba na ravnopravnost, ali naglašavaju da zbog diskriminacije LGBT osobe češće pate od različitih mentalnih problema.

Istraživanja u BiH među LGBT zajednicom su pokazala da čak 77% autiranih gejeva i lezbejki u dobi između 20 i 30 godina osjećaju psihičke poteškoće, dok za biseksualne osobe iste dobi taj postotak iznosi 66%. 8 od 9 trans*osoba osjeća psihičke poteškoće, depresiju, uznemirenost, i potištenost zbog posljedica transfobije koju trpe.

Ovaj trening je namijenjen stručnjacima_kinjama iz oblasti mentalnog zdravlja, s ciljem dodatne edukacije i jačanja znanja o specifičnostima vezanim za LGB i posebno trans* osobe, bilo da je riječ o prevenciji ili terapijskom radu. Znanja i iskustva o specifičnostima mentalnog zdravlja LGBT osoba će prenositi ekspertice iz Srbije i Hrvatske kroz interaktivni dvodnevni trening.

Više informacija o samom programu i facilitatoricama treninga možete naći na ovom linku.

Troškovi prevoza, hrane i smještaja su obezbijeđeni, a broj učesnika_ca je ograničen.

Procedura prijave:

Zainteresirane_i trebaju dostaviti popunjen formular za prijavu najkasnije do 11. maja 2014. godine na e-mail: [email protected]. Ukoliko želite više informacija, molimo Vas da nas kontaktirate putem telefona 033 200 073.

*Program je podložan manjim promjenama od strane organizatora