Poziv na protestni skup povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje ali i protiv nasilja nad LGBTI osobama

Ovim putem vas želimo obavijestiti da će umjesto planiranog marša za ljudska prava LGBTI osoba koji je trebao biti organizovan 13.05.2017. godine u Sarajevu biti protestni skup istog dana prema Ministarstvu Saobraćaja Kantona Sarajevo povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje ali i protiv nasilja nad LGBTI osobama.

Sarajevski otvoreni centar je postupio po važećim propisima prijavljivanja marša, međutim pored mnogih poziva i prijedloga sastanaka sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, isti se nikad nisu ni na koji način oglasili na naš zatjev, čime su uskratili Ustavom i međunarodnim dokumentima zagarantovano pravo na javno okupljanje. S obzirom da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nije blagovremeno odgovorilo na poslani zahtjev, Sarajevski otvoreni centar ne može ispoštovati zakonima u BiH regulisane procedure, niti održati najavljeni marš na odabranoj ruti kojom prolazi saobraćaj, a koja je bila zatvarana za mnoge slične manifestacije, pa čak i manifestacije manjeg značaja od zaštite ljudskih prava građana_ki BiH bez ikakvih komplikacija.

Zbog administrativne šutnje Ministarstva saobraćaja koja traje već skoro mjesec dana, u potpunosti je zaustavljena i onemogućena zakonom propisana procedura organizacija marša i prekršeno pravo na slobodu okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo.

Iz ovog razloga vas pozivamo da nam se pridružite skupu koji će se održati na isti dan, 13.05.2017. godine u 11:45-12.30 ispred Ministarstva saobraćaja KS (park između zgrade Kantona Sarajeva i Predsjedništva).

Ovim mirnim skupom želimo protestovati povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje od strane Ministarstva saobraćaja KS kao i ukazati na nasilje koje se sve češće vrši nad LGBTI osobama.

Molimo da vaše prisustvo na maršu potvrdite na e-mail [email protected].

Vaše prisustvo je sada od još većeg značaja!!!