Poziv na druženje za porodice i LGBTIQ osobe

Sarajevski otvoreni centar već godinama radi na jačanju LGBTIQ osoba u BiH pružajući pravnu i psihosocijalnu podršku, kao i organizujući veliki broj radionica, seminara, treninga i druženja.

Kroz naš rad sa LGBTIQ osobama uvidjeli smo da je jedan od ključnih problema sa kojim se LGBTIQ osobe susreću izostanak podrške i nerazumijevanje u primarnoj porodici. S toga smo se prošle godine odlučili proširiti naše djelovanje i otvoriti naš prostor za porodicu u najširem smislu. Cilj nam je, za početak, da se u opuštenoj atmosferi družimo sa onim roditeljima, braćom i sestrama koji već pružaju podršku svojoj LGBTIQ djeci/braći/sestrama. Kao što je važno da se LGBTIQ osobe međusobno upoznaju i na taj način jačaju, isto tako je važno da se roditelji, braća i sestre koji imaju u porodici nekoga ko je LGBTIQ osoba upoznaju, razmjenjuju iskustva i međusobno jačaju.

Prošle godine smo organizovali roštilj sa porodicama, gdje su nam se pridružile tri mame koje su nam upravo pokazale neophodnost međusobnog upoznavanja i dijeljenja iskustva. Tokom prethodnog perioda smo radili i seriju intervuja pod nazivom Porodica progovara, koje možete pročitati na portalu lgbti.ba. Takođe, u toku prethodne godine smo imali više kontaktiranja od strane roditelja koji su iskazali želju da dođu u naše prostorije i dobiju više informacija o LGBTIQ identitetima i pomoći za njihovu djecu koja su im se autovala.

Ovim putem ohrabrujemo i sve LGBTIQ osobe koje nisu autovane svojim roditeljima a imaju želju da upoznaju druge LGBTIQ osobe i njihove roditelje da nam se svakako pridruže, jer jedino svi i sve zajedno možemo raditi na međusobnom jačanju i boljem razumijevanju.

S toga pozivamo sve mame, tate, sestre, braću i LGBTIQ osobe da u subotu 11. maja u 15h dođu na opušteno druženje uz roštilj. Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite na mail [email protected], a zbog građenja sigurnog prostora za sve nas lokaciju za druženje ćete dobiti kada nas kontaktirate.

Za osobe koje nisu iz Sarajeva, a imaju želju da nam se pridruže, smo obezbijedili pokrivanje putnog troška i smještaja. Molimo vas, naglasite to u mailu.

Radujemo se upoznavanju i druženju.

Vidimo se!