Podržite našu ideju za Innovation Lab Sarajevo 2012

innovation labAko želite da podržite naše napore u oblasti LGBT ljudskih prava, podržite ideju 43. Sarajevskog otvorenog centra na facebook stranici Innovation Lab Sarajevo 2012! Sve što trebate uraditi je lajkati ideju i ostaviti komentar!

Ideja je razvijanje prvog LGBT (lezbejski, gej, biseksualni, trans) web portala www.questioning.ba u BiH kako bismo dali/e pozitivnu sliku LGBT osoba u BiH, pružili im pristup informacijama o LGBT pitanjima iz sfera politike, prava, ali i (popularne) kulture i pružili/e šansu LGBT osobama u BiH za kreativno izražavanje kroz članke, fotografije i video uz pomoć web dizajnera/ki, IT profesionalaca/ki i novinara/ki.

LGBT web portal www.questioning.ba bi predstavljao izvor informacija o problemima i pitanjima koja se tiču LGBT osoba i koji bi bio pristupačan lezbejkama, gejevima, biseksualnim i trans osobama u BiH, a istovremeno bi predstavljao relevantan izvor informacija za širu javnost, podižući pozitivnu vidljivost LGBT osoba u BiH i svijest o problemima s kojima se ove osobe susreću i osvješćujući stereotipe vezane za LGBT osobe koji leže u temeljima homofobije i transfobije, odnosno negativnom odnosu prema LGBT osobama.

Innovation Lab, skup koji ima za cilj ojačati veze koje nove medijske tehnologije i digitalne alatke stvaraju između novinara/ki, predstavnika/ca civilnog društva, aktivista/aktivistkinja, umjetnika/ca, informatičara/ki i drugih zainteresiranih koji/e se bore za ljudska prava i omogućiti im zajednički rad na postizanju pozitivnih promjena u društvu, održat će se u Sarajevu od 28. do 30. juna 2012. godine.

Prije samog događaja, prikupljat će se inovativne ideje, od kojih će žiri, sastavljen od domaćih i stranih predstavnika/ca medija, civilnog društva i IT zajednice, izabrati 10 najboljih ideja na čijem će se razvoju praktično raditi tokom dvodnevnog programa. Takođe, svima zainteresiranim za predložene ideje biće omogućeno glasanje za projektne ideje putem Facebook-a.

Tri najuspješnija projekta, pored stručne pomoći, dobiće i vrijedne novčane nagrade.