Podnesak ODIHRovom izvještaju o zločinima iz mržnje za 2014.: povećao se broj zločina iz mržnje prema LGBT aktivistima_kinjama

slika ODIHRUred za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) trenutno priprema svoj Izvještaj o zločinima iz mržnje u 2014 godini. Ovaj izvještaj bit će predstavljen 16. novembra 2015 na Svjetski dan tolerancije.

Prije izrade ovog Izvještaja, s ciljem što adekvatnijeg predstavljanja slučajeva zločina iz mržnje u zemljama koje će biti obuhvaćene izvještajem, ODIHR je raspisao poziv za nevladine organizacije koje se bave dokumentovanjem ovih slučajeva da im dostave informacije o zločinima iz mržnje u svojim državama. Sarajevski otvoreni centar dao je svoj doprinos ovo izvještaju dostavljajući sve relevantne podatke o zločinima iz mržnje prema LGBT osobama u BiH koje je dokumentovao tokom 2014. godine.

Sarajevski otvoreni centar je u 2014. godini dokumentovao 42 slučaja govora mržnje i 20 slučajeva krivičnih djela i incidenata motivisanih predrasudama na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta. Jedanaest od 20 slučajeva zločina iz mržnje odnose se na prijetnje, uznemiravanje, te napade na LGBT aktiviste, te LGBT osobe koje su aktivne u aktivističkim krugovima. Trinaest slučajeva zločina iz mržnje prijavljeno je nadležnim institucijama. Njihova reakcija se još uvijek čeka.

Unatoč svim nastojanjima i inicijativama civilnog društva, Federacija Bosne i Hercegovine nije u 2014. godini regulisala zločin iz mržnje svojim krivičnim zakonom. Sarajevski otvoreni centar je u ime Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje u 2013. godini aktivno učestvovao u izradi nacrta prijedloga amandmana na Krivični zakon FBiH Kluba parlamentarki Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Ti amandmani su kasnije usvojeni na sjednici Predstavničko doma, međutim, sjednica na kojoj se trebalo razmatrati njegovo usvajanje na Domu naroda nije zakazana u toku godine.

Sarajevski otvoreni centar će i dalje dokumentovati slučajeve kršenja ljudskih prava na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta, uključujući i zločine iz mržnje. U okviru Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, Sarajevski otvoreni centar također će nastaviti zagovarati za adekvatnu i sveobuhvatnu regulaciju zločina iz mržnje u Krivičnom zakonu FBiH.