Osvrt na promociju knjige “Feministička čitanja društvenih fenomena”

20151204_140349_HDRTuzla, 04.12.2015.

Piše: Kristian Vidić, www.munja.ba

Počevši od samog polaska iz Sarajeva, mogla se nazreti opuštena atmosfera i topao odnos kolegica i kolege iz ‘školskih klupa’ navedene Škole, za kojima su učesnice i učesnik, tokom dva semestra, sjedili od aprila do novembra ove godine, slušajući i sudjelujući u predavanjima o pravu, povijesti i teoriji feminizma, kulturi i ideologiji, feminističkoj etičkoj i političkoj teoriji, i uopće o djelovanju i pozitivnim beneficijarnim aktivnostima feminizma u društvu.

Put je prošao ugodno, zanemarujući silne krivine, te smo uz poglede u maglu, uz šalu, dogovore, razglabanja i ponekome odmor, sigurno stigli u Tuzlu.

20151204_140222_HDRNakon ručka hodili smo svi u dvoranu gdje se promocija održavala. Same knjige su bile na raspolaganju i dijeljene su svim učesnicama_ima promocije, i dvorana je bila ugodno popunjena zainteresiranim osobama i raznim aktivisticama_ma na području djelovanja pozitivnog feminizma u društvu. Tema vođena domaćicom i četvero predstavnica_ka Škole je bila aktualizacija svijesti žena o pravima i samoj zlouporabi njih samih – vezano za educiranost, utječe li sama školovanost osobe na pojavu i intenzitet rodno zasnovanog nasilja. Od spomenute teme se odskočilo zbog osobnog interveniranja pitanjima o drugim stvarima, ali sudjelovanje samih interesanata je bilo uistinu ugodno kao i prezentacija predstavnica_ka Škole, kako knjige tako i samih iskustava koja imaju u djelovanju na bazi poticanja pozitivnog feminizma u osvještenje društva. Raspravljalo se i o (ne)postojanju formalnog feminističkog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, te o značaju neformalnih vidova obrazovanja koje provode nevladine organizacije, u koje spada i Feministička škola Žarana Papić.

20151204_140331_HDROsobno, bez obzira kakvog svjetonazora osoba bila, diskriminirala nešto ili ne, pratila skrupule nametnute ili stečene samim bivanjem u društvu, stekao sam dojam da je sama Škola, kao i knjiga/zbirka koja je nastala kao plod tog iskustva učenja i kritičke interakcije, pozitivno iskustvo za oplođivanje, ako ne primarnog, pak sekundarnog elementa potrebe društva koje želi nesto svoje u ravnopravnosti sa drugima.

Nakon same prezentacije imali smo kratki obilazak maglovitog grada i njegovih posebnosti, te smo se skrasili u pansion na odmor i počinak. Jutro je prošlo ugodno, neki su svratili do tržnice, drugi su doručkovali i pripremali se za put nazad u Sarajevo. Povratak je bio ispunjen komunikacijom, upoznavanjem i druženjem u autobusu, razmišljanjem o putevima ove knjige i budućih napora na uvođenju feminističke perpektive u obrazovanje, te smo se rastali kako tko na svom odredištu.

Simbol same feminae od srednjeg vijeka pa do danas je uvelike evoluirao i svakako treba odati poštovanje ljudima koji se trude oko svih spoticanja na koje nailaze, trudeći se probiti strukture razmišljanja u smjeru poštovanja ljudskog bića samog kakvo jeste.

Knjigu u elektronskom obliku možete naći ovdje, a po svoj primjerak knjige možete doći u Sarajevski otvoreni centar.

Realizaciju Feminističke škole Žarana Papić finansijski podržava Švedska vlada putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).