Okrugli sto 27. maja u Sarajevu: Predstavljanje Rozog izvještaja i potreba za usvajanjem zakona o istospolnim partnerstvima

U petak 27. maja u Sarajevu održat će se okrugli sto na temu ljudskih prava LGBTI osoba u BiH uz poseban osvrt na potrebu usvajanja zakona o životnim zajednicama osoba istog spola u Federaciji BiH. Tokom prvog panela bit će predstavljen Rozi izvještaj – godišnji izvještaj Sarajevskog otvorenog centra o stanju ljudskih prava u BiH za 2021. godinu. Nalaze izvještaja predstavit će autori_ce, članovi_ce Sarajevskog otvorenog centra: Darko Pandurević, Amil Brković i Delila Hasanbegović. Moderator panela je Matej Vrebac.

Tema drugog panela bit će potreba za usvajanjem zakona o životnim zajednicama osoba istog spola. U ulozi panelista_kinja bit će Boris Krešić, vanredni profesor Porodičnog prava Univerziteta u Tuzli i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH; Hajrija Adžamija, stručna savjetnica u Instituciji Ombudsmana za ljudska prava BiH; Miomirka Mila Melank, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH; te Mladen Antonijević Priljeva, o iskustvima Srbije u pogledu prava istospolnih parova.

Prisustvo na događaju možete potvrditi putem maila [email protected] najkasnije do 25. maja. Agenda događaja dostupna je ovdje.