#JednakiPredZakonom: Kampanja kojom tražimo ravnopravnost svih parova u BiH

Istospolni parovi, iako žive u Bosni i Hercegovini, nemaju mnoga prava koja imaju njihovi sugrađani i sugrađanke u heteroseksualnim zajednicama. Ova diskriminacija se ogleda u nizu životnih pitanja koja ostaju neregulisana, a istospolne zajednice ostaju izvan zakona, iako postoje u bh. stvarnosti.

Po osnovu svoje seksualne orijentacije, osobe u istospolnim zajednicama porodičnog života nemaju pravno regulirano uzdržavanje među partnerima kada je to potrebno, nemaju pravo na međusobnu brigu i podršku kada se jedan od njih teško razboli, ne mogu računati na penziju i socijalnu podršku u slučaju smrti svog partnera ili partnerice, nemaju prava na poreske olakšice kojim država nagrađuje međusobno uzdržavanje članova porodice kako bi učvrstila socijalnu sigurnost u društvu, nemaju pristupa koristima kojima poslodavci podržavaju porodični život kao oblik naknade za rad svojih zaposlenika, nemaju zaštićenu imovinu koju su zajednički stekli u sklopu porodičnog života niti pravila po kojima se rješavaju odnosi u slučaju da se partneri raziđu, te mnoga druga prava i obaveze koje dolaze sa zakonskom regulacijom životne zajednice.

Obzirom da su prava istospolnih parova jedan od fokusa našeg rada, u posljednje vrijeme uložili_e smo mnogo volje, rada i truda u kampanju za usvajanje zakona o istospolnim zajednicama. Kampanjom želimo da pokažemo koja to sve (ekonomska i socijalna) prava istospolni parovi u BiH nemaju, a koja se za heteroseksualne bračne i vanbračne parove podrazumijevaju. U kampanji smo pružili_e prostor LGBTI osobama različitih rodova, seksualnih orijentacija, profesija i životnih iskustva, ali sve njih veže ista želja: da budu jednaki pred zakonom.

Pratite nas na društvenim mrežama gdje ćete imati priliku da ispratite kampanju, a nadamo se i da ćete dijeljenjem kampanje podržati borbu za ravnopravnost istospolnih parova u BiH.

Medijsku kampanju je institucionalnom podrškom Sarajevskom otvorenom centru podržala Švedska putem programa razvojne saradnje.