Održana promocija knjige “Liderke izbliza”

U Muzičkom paviljonu Staklenac u Banjaluci 1. decembra je u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, uz značajnu posjetu publike, održana promocija knjige „Liderke izbliza“ autorice Jelene Milinović. Promociju je moderirao novinar i književni kritičar Đorđe Krajišnik, a prisutnima se obratila i glumica Gordana Milinović čitajući izvode iz recenzija knjige „Liderke izbliza“.

Knjiga Jelene Milinović predstavlja prvorazredni prilog ove autorice proučavanju liderstva žena u Bosni i Hercegovini. Riječ je o radu koji predstavlja gotovo pionirski poduhvat u mapiranju pitanja liderstva u BiH, te detektovanju njegovih tokova i problema koji se pred žene liderke postavljaju kao prepreke i izazovi. Ono što je posebno važno jeste da Milinović pitanje liderstva žena u BiH, njegove perspektive i ograničenja, propituje u širem kontekstu rodnih politika i patrijahalnih okvira. Stvarajući tako jednu sveobuhvatniju sliku položaja žena u bosanskohercegovačkomdruštvu. Takođe, radi se o knjizi koja je neposrednim terenskim radom i intervjuuima dolazi do podataka kako se stvaraju i kako opstaju žene liderke u BiH. Što predstavlja dobru osnovu za nastavak istraživanja u ovom važnom društvenom polju.

Govoreći u okviru ove promocije, Milinović se, pred prisutnom publikom, bavila pitanjima emancipatorskog potencijala liderstva žena i iskustvima do kojih je došla neposrednim radom i razgovorom sa ženama liderkama u našoj zemlji. Milinović je tokom banjalučke promocije kroz razgovor sa publikom iznijela i niz pozitivnih primjera, u kojima žene liderke, bez obzira na sva ograničenja i teškoće ovdašnjeg konteksta, uspijevaju ostvariti pozitivne rezultate u procesu uspostavljanja rodne ravnopravnosti.