Održan okrugli sto ”Pravo na slobodu okupljanja: između zakona i prakse”

S ciljem predstavljanja ostvarenih rezultata rada kada su u pitanju ljudska prava LGBTI osoba vezano za tematiku i problematiku prava na slobodu okupljanja, te poticanja rasprave o pitanjima koja su od interesa za LGBTI osobe, a koja mogu biti ostvarena i poboljšana, SOC je organizovao okrugli sto u Sarajevu.

Na okruglom stolu bilo je govora o dosadašnjim uspjesima ali i poteškoćama po pitanju javnih okupljanja LGBTI osoba. Uvodna izlaganja su dale Amila Kurtović i Ajla Šrbić, autorice publikacija Sloboda okupljanja u labirintu zakona: Analiza bh. zakonodavstva u oblasti slobode okupljanja i Cijena protesta: Prakse nadležnih institucija u oblasti slobode okupljanja u BiH, Ena Bavčić iz organizacije Civil Rights Defenders, te Nina Šeremet, predstavnica Misije OSCE u BiH. Okrugli sto je moderirala Aida Malkić, rukovoditeljica programa u Sarajevskom otvorenom centru.

Panelistice su se osvrnule na rezultate sprovedenih istraživanja ali i govorile o preporukama i standardima koji bi trebali biti ispoštovani kada su u pitanju javna okupljanja vezana za ljudska prava LGBTI osoba. Također, govorile su i o trenutnoj praski nadležnih institucija vezano za slobodu okupljanja. Tijekom izlaganja bilo je govora i o iskustvima organizacija civilnog sektora prilikom prijave i organiziranja javnih okupljanja.

Okrugli sto na istu temu održat će se i Banja Luci 9. decembra.

Okrugli sto realizovan je u sklopu projekta „Unapređenje pristupa slobodi okupljanja u Bosni i Hercegovini” kojeg  implementira Sarajevski otvoreni centar, a finansijski podržava Fond Matra Ambasade Kraljevine Nizozemske.