Neko je rekao feminizam: Žene i desnica

njpf-poster-za-webČetvrti ciklus predavanja
NEKO JE REKAO FEMINIZAM?
mart-novembar 2016. godine

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert u Bosni i Hercegovini u 2016. godini organizuju 6 predavanja, čije će teme biti vezane za arhiv AFŽ-a BiH, ideologiju i jezik, izazove feminizma danas, za digitalni feminizam, odnos desnice i feminizma, reproduktivna prava žena.

15. oktobar 2016. godine (subota) 11h

Tema: Žene i desnica

Učesnice: Jelena Višnjić i Nataša Bijelić

Moderatorica: Kristina Ljevak

Mjesto: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Sime Milutinovića Sarajlije 7

Pozivamo vas na razgovor o odnosu desnih ideologija i žena u okviru četvrtog ciklusa Neko je rekao feminizam?, o kojoj će govoriti Jelena Višnjić (BEFEM feministički kulturni centar) i Nataša Bijelić (CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje), dok će razgovor moderirati Kristina Ljevak.

Kroz razgovor će se otvoriti teme vezane za odnose desnih politika i ideologija, u regiji i kod nas, prema ženama kao političkim agensima, te prema ženskim tijelima, kao i ostalim sferama svakodnevice gdje biopolitika želi da uspostavi kontrolu i discipliniranje kroz pravne normative i prakse.

O učesnicama:

Jelena Višnjić, doktorica nauka, studije roda (Univerzitet u Novom Sadu). Jedna od osnivačica i urednica festivala feminističke kulture i akcije – BeFem. Predavačica i saradnica u Centru za ženske studije u Beogradu i aktivistkinja feminističkog pokreta. Živi i radi u Beogradu.

Nataša Bijelić je diplomirala sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i magistrirala u Velikoj Britaniji na London School of Economics and Political Science iz područja roda (MSc in Gender). Radi kao istraživačica i edukatorica u CESI – Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Bavi se pitanjima seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja, adolescentske seksualnosti, seksualne edukacije, rodne ravnopravnosti, rodno-uvjetovanog nasilja i maskuliniteta kroz edukacije, istraživanja i zagovaračke aktivnosti.

Kristina Ljevak, novinarka. Živi i radi u Sarajevu.