Najava četvrtog ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam?!

image1Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Friedrich-Ebert-Stiftung u Bosni i Hercegovini (http://www.fes.ba/ba), otvara četvrti ciklus predavanja Neko je rekao feminizam?! koji će trajati od marta do novembra 2016. godine. Četvrti ciklus će činiti šest predavanja i razgovora, a teme će biti vezane za arhiv Antifašističkog fronta žena BiH, ideologiju i jezik, izazove udruženog djelovanja margine, za feminističku kritiku političke ekonomije, odnos religije i feminizma, te reproduktivna prava žena.

Podsjećamo da smo oktobra 2013. započeli ciklus predavanja, vezanih za feminističke teme, prava žena i različita pitanja roda, pod nazivom koji referira na poznati zbornik feminističkih tekstova, čije je četvrto izdanje uključilo i tekstove iz Bosne i Hercegovine. Ideja koja je inicirala pokretanje ciklusa predavanja bila je vezana za otvaranje prostora u kojem će se artikulisati kritička promišljanja i preispitivanja različitih tema, prvenstveno sa feminističkih pozicija. Teme koje su našle svoje mjesto u ovom ciklusu odabrane su zbog problemskih mjesta kojima su određene što ih je, u analitičkom smislu, učinilo zanimljivim za diskusiju. Predavanja su namijenjena studentima_cama, istraživačima_cama, aktivistima_kinjama, kao i svima onima koje zanimaju drugačiji oblici edukacije i politika razmišljanja. Predavanja su koncipirana tako da se nakon 60-minutnog predstavljanja teme ostavlja prostor za pitanja i razvijanje debate.

Više o dosadašnjim predavanjima potražite ovdje (https://soc.ba/programi/gender/neko-je-rekao-feminizam/).

Uskoro slijede detaljne najave predavanja, a ovdje samo napominjemo da će tema prvog predavanja biti predstavljanje rada koji Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA ulaže u pravljenje arhiva AFŽ-a BiH, o čemu će govoriti Adela Jušić i Andreja Dugandžić.