Momenti (ne)vidljivih svakodnevnica

nevidljivasvakodnevnica1-300x200Juče je, kao dio regionalne konferencije Poboljšanje stanja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba na Zapadnom Balkanu, otvorena izložba fotografija LGBTQ osoba iz BiH. – (Ne)vidljiva svakodnevnica. Izložbu je otvorila ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, NJ.E. Anne Vibeke Lilloe, koja je istakla važnost pomaganja organizacijama i pojedincima_kama koji se bave aktivizmom i zaštitom prava LGBT osoba. Ambasada Kraljevine Norveške u BiH smatra Sarajevski otvoreni centar veoma važnim partnerom u ovoj borbi, ali su otvoreni i za druge pojedince_ke i organizacije, izjavila je abasadorica Vibeke.

Pet godina nakon što je Queer Sarajevo Festival trebao biti otvoren izložbom portreta LGBTQ osoba, te nasilnim prekidanjem otvorenja, juče je uspješno otvorena izložba koja je simbolički povezana sa izložbom sa QSF-a, pored ostalog i jer je koncipirana na sličan način, s tim da je ovdje svakodnevnica u prvom planu.

Ciklus fotografija LGBTQ osoba iz Bosne i Hercegovine (Ne)vidljiva svakodnevnica, autora Irfana Redžovića i Vedada Divovića, prikazuje osobe koje su željele da u javni prostor uđu momenti njihovih svakodnevica – od mjesta na kojima rade, preko mjesta na kojima se druže, do mjesta u kojima žive. Ideja izložbe je da se kroz 15 dokumentarističkih fotografija osoba smještenih u svakodnevnom okruženju učini vidljivom raznolikost rodnih, spolnih, seksualnih i svih drugih identiteta. Predstavljanjem u javnom prostoru segmenata života ljudi koji svojom svakodnevicom prkose podrazumijevanim binarnim socijalnim sistemima naše kulture, želimo da doprinesemo načelu da ljudska prava ne smiju biti selektivna, te da sve osobe moraju biti jednake kada je u pitanju uživanje ljudskih prava i odgovornost koju to uživanje nosi.

Izložbom je zaokruženo obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava Sarajevskog otvorenog centra.

3 2 WP_001643 WP_001645 WP_001646