Film “O Suzan Zontag” otvara treću Merlinku u Sarajevu

Merlinka plakat_small za webSarajevski otvoreni centar će u periodu od 30. januara do 1. februara organizovati i ugostiti u Sarajevu, u Art Kinu Kriterion, Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji je prvi put organizovan prije 6 godina u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave LGBT temama. Festival je dobio ime po ubijenoj trans* osobi – Vjeranu Miladinoviću Merlinki.

U okviru tri dana festivalskog programa, biće prikazano pet dugometražnih dokumentarnih i igranih filmova. Festival će u petak, 30. januara u 18h, otvoriti dokumentarni film Nancy D. Kates iz 2014. godine: O Suzan Zontag, koji se intimno bavi životom žene koja je zahvaljujući svom obrazovanju, strasti i aktivizmu postala jedna od najuticajnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije. Film prikazuje život Susan Sontag kroz arhivski materijal, priče njenih bliskih osoba, kao i njene riječi. Od ranog zaljubljivanja u knjige do prvog iskustva u gej baru, od rane udaje do njene posljednje ljubavnice. Na otvaranju festivala govoriće i osobe koje su imale priliku da rade sa Susan Sontag u Sarajevu za vrijeme rata.

Drugog dana festivala biće prikazana dva filma. U 17h biće prikazan dokumentarno/igrani film  Krug. Film govori o Cirihu sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Stidljivi mladi nastavnik, Ernst Ostertag postaje član gej organizacije Der Krajs. Tu upoznaje transvestitsku zvijezdu Rebija Rapa i odmah se ludo zaljubljuje u njega. Rebi i Ernst imaju priliku da vide organizaciju i na vrhuncu i kada već počne da se raspada, a na nju se u cijeloj Evropi gleda kao na pionira gej emancipacije. Ernst je rastrzan između svog buržoaskog načina života i posvećenosti organizaciji i aktivističkoj borbi, a Rebiju je ovo prva ozbiljna ljubavna veza, veza koja će trajati čitav život. U terminu od 20h biće prikazan njemački igrani film Anne Zohra Berrached iz 2013. godine: Dvije majke. Ovo je priča o dvije žene, koje, kao i mnogi lezbejski parovi u Njemačkoj, shvataju da je put do djeteta mnogo teži nego što misle, jer većina banki sperme ne pružaju usluge lezbejskim i gej parovima iz zakonskih razloga. Ipak, i kada napokon nađu doktora koji im pruža skupe tretmane inseminacije, u narednim mjesecima ne dolazi do oplodnje.

Trećeg dana festivala, u terminu od 17h biće prikazan američki dokumentarni film iz 2014. godine: Borba za istospolne brakove, koji govori o događajima iza scene vezanim za tužbu protiv savezne države zbog zabrane istospolnih brakova u Kaliforniji. Film prikazuje iskustva tužitelja i dva gej para čije su se porodice našle u centru kontroverze oko istospolnih brakova. Festival će u 20h zatvoriti australijski igrani film iz 2013. godine: 52 utorka, koji prati život šesnaestogodišnje Bili koja mora naglo da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promijeni spol, što dovodi do toga da provode vrijeme zajedno samo utorkom popodne. Film je emotivna priča o željama, odgovornostima, prilagođavanju i transformaciji.

Nakon što je prošla Merlinka za vrijeme diskusije o transeksualnosti bila nasilno prekinuta kada je 14 maskiranih osoba napalo goste i gošće festivala i demoliralo Art kino Kriterion, važno je da i ove godine zajedno pokažemo da nas nasilje neće zaustaviti u borbi za bolje društvo i ljudska prava za sve! Pozivamo vas da nam pružite svoju solidarnu podršku, dođete i uživate u sjajnim filmovima i druženju.

Festival se realizuje uz podršku Ambasade Norveške u BiH.

Detaljan program prikazivanja filmova, opise i trailere pogledajte ovdje.

ULAZ BESPLATAN