Memorandum 2013. Regionalne mreže protiv homofobije za IDAHO

homofobijaMEMORANDUM 2013. Regionalne mreže protiv homofobije za zajednički rad na poboljšanju pravnog i društvenog statusa LGBTIQ (lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i kvir) osoba u Albaniji, Alžiru, Armeniji, Azerbejdžanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Egiptu, Gruziji, Grčkoj, Iraku, Izraelu, Libanu, Makedoniji, Palestini, Srbiji, Tunisu i Turskoj.

“Memorandum 2013.” posvećen je 17. maju, Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije.

Regionalna mreža protiv homofobije je ustanovljena u maju 2011. godine kroz učešće LGBTIQ organizacija i inicijativa sa Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Balkana i Kavkaza. Mreža se bori protiv homofobije i transfobije, ali i seksizma, nacionalizma, militarizma i religijskog konzervatizma koji perpetuiraju heteroseksističku.

Mreža, čiji je cilj pobuna protiv sličnih političkih obrazaca i slamanje mentalnih i fizičkih granica koje nas odvajaju, objavljuje svoj prvi Godišnji memorandum o zabrinjavajućem stanju ljudskih LGBTIQ osoba u 18 država Mreže. Ovaj Memorandum predstalja sažetak homofobije i transfobije koja varira od kriminalizacije i egzekucija do osuđivanja LGBTIQ osoba u ime religije, morala ili čak borbe protiv kapitalizma.

Mi želimo naglasiti da ljudska prava nisu nešto što neko nekome daje, te intervencije u korist njihove zaštita ne mogu biti selektivne. Želimo poručiti da su LGBTIQ prava ljudska prava. LGBTIQ osobe češće doživljavaju diskriminaciju, uznemiravanje i prijetnje nasiljem na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta zbog visokog nivoa homofobije i transfobije.

Stoga, treba postojati adekvatna zaštita LGBTIQ osoba, koje ove zemlje ne uspijevaju osigurati. Zaštita od diskriminacije i integriteta osobe su neki od prioriteta i navedeni u međunarodnim dokumentima koje su potpisale sve gorenavedene države.

Nijedna država niti institucije ne smije ugrožavati prava svojim građanima_kama zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, zbog čega vlade, organizacije civilnog društva i društvo u cjelini moraju se suprotstaviti kršenjima prava ovih osoba.

Cijeli dokument možete pročitati ovdje.